Ota kantaa Helsingin päihdetilanteeseen – osallistu kyselyyn 13.10. mennessä

Joka toinen vuosi toteutettava valtakunnallinen päihdetilannekysely on käynnistynyt. Kaikkia 13 vuotta täyttäneitä helsinkiläisiä kannustetaan vastaamaan ja kertomaan oman naapurustonsa päihdetilanteesta. Tänä vuonna uutta on nuoria vastaajia varten luotu oma kyselylomakkeensa. Ajantasaisen tiedon myötä pyritään muun muassa vähentämään alkoholi-, tupakka- ja rahapelihaittoja.
Piirroskuvitus kaupungista ja asukkaista.
Kuva: Lille Santanen

Helsinki kartoittaa jälleen kaupunkilaisten näkemyksiä oman naapurustonsa päihdetilanteesta ja riippuvuuksien hoitomahdollisuuksista. Verkossa tehtävä kysely on avoinna 23.9.–13.10.2024. Kaikkia 13 vuotta täyttäneitä ja sitä vanhempia kaupunkilaisia kannustetaan täyttämään kysely. Nuorten eli 13–17-vuotiaiden näkemyksiä kysytään omalla lomakkeella, ja 18 vuotta täyttäneille aikuisille on oma kyselynsä. Kyselyyn vastaaminen vie 5–10 minuuttia.

Kysymykset koskevat alkoholia, tupakkatuotteita, huumausaineita ja rahapelaamista. Lisäksi pyydetään havaintoja alaikäisten päihteidenkäytöstä ja kokemuksia päihteiden puheeksi ottamisesta kaupungin palveluissa. Päihdetilannekyselyyn voi osallistua anonyymisti, ja vastata voi myös ruotsiksi tai englanniksi.

Päihdetilannekysely on osa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) valtakunnallista, ehkäisevän päihdetyön Pakka-toimintamallia. Verkkokyselyn tuloksia hyödynnetään Helsingin ja muiden pääkaupunkiseudun suurten kaupunkien hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyössä sekä ehkäisevässä päihdetyössä. Ajantasainen tieto helpottaa paikallista työtä, jolla pyritään vähentämään alkoholi-, tupakka- ja rahapelihaittoja kaupungissa. Kyselyn tulokset johtavat kohdennettuihin jatkotoimenpiteisiin. Tuloksista kerrotaan vuoden loppupuolella.

Kyselylomakkeet löytyvät täältä:

Kysely 13–17-vuotiaille helsinkiläisille(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) (linkistä avautuu Webropol-lomake)

Kysely 18 vuotta täyttäneille helsinkiläisille(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) (linkistä avautuu Webropol-lomake)

 

Sinua voisi kiinnostaa