Ta ställning till rusmedelssituationen i Helsingfors – delta i enkäten senast 13.10

Den riksomfattande enkäten om rusmedelssituation som genomförs vartannat år är öppen. Staden uppmuntrar alla helsingforsare som fyllt 13 år att besvara och berätta om rusmedelssituationen i sitt grannskap. I år har staden skapat en separat enkät för unga svarspersoner. Med hjälp av aktuella uppgifter strävar staden efter bland annat att minska olägenheter som alkohol, tobak och penningspel orsakar
 Illustration av staden och dess invånare.
Bild: Lille Santanen

Helsingfors stad kartlägger igen stadsbornas åsikter om rusmedelssituationen i sitt grannskap och möjligheter att få vård för beroenden. Webbenkäten är öppen 23.9–13.10.2024. Staden uppmuntrar alla stadsbor som är 13 år och äldre att svara på enkäten. Åsikter från de unga, det vill säga 13–17-åriga, frågas med en separat blankett, och vuxna som fyllt 18 år har en separat blankett. Det tar 5–10 minuter att besvara enkäten.

Frågorna behandlar alkohol, tobaksprodukter, droger och penningspel. Dessutom ber staden observationer av de minderårigas användning av rusmedel och erfarenheter av att föra rusmedel på tal inom stadens tjänster. Man kan svara på enkäten om rusmedelssituation anonymt, och det är möjligt att svara även på svenska och engelska.

Enkäten om rusmedelssituation är en del av Institutet för hälsa och välfärds (THL) riksomfattande Pakka-verksamhetsmodell för förebyggande rusmedelsarbete. Resultaten från webbenkäten utnyttjas vid främjandet av välbefinnandet och hälsan i Helsingfors och de stora städerna i huvudstadsregionen samt i förebyggande rusmedelsarbete. Aktuella uppgifter underlättar det lokala arbetet med vilket staden strävar efter att minska olägenheter som alkohol, tobak och penningspel orsakar i staden. Resultaten från enkäten leder till inriktade fortsatta åtgärder. Staden meddelar om resultaten i slutet av året.

Enkät för helsingforsare mellan 13 och 17 år (Webropol-enkäten öppnas via länken): https://link.webropol.com/s/ungdomar2024(Länk leder till extern tjänst)

Enkät för helsingforsare som fyllt 18 år (Webropol-enkäten öppnas via länken): https://link.webropol.com/s/rusmedelssituation(Länk leder till extern tjänst)