Helsingfors utredde invånarnas syn på rusmedelssituationen i deras egna bostadsområden genom en webbenkät som besvarades av rekordartade mer än 10 000 helsingforsare. Undersökningen genomfördes under perioden 23.9–13.10.2024 med hjälp av en uppdaterad version av en enkätmall gjord av Institutet för hälsa och välfärd, och i år innehöll undersökningen för första gången även en separat enkät för ungdomar i åldern 13–17 år. Enkäten om rusmedelssituationen, som genomförs med två års mellanrum, är en del av den nationella Pakka-verksamhetsmodellen, vars syfte är att förebygga rusmedelsskador i samhället.
Frågorna handlade om alkohol, tobaksprodukter, narkotika, spel om pengar och observationer om minderårigas användning av rusmedel. Enkäten innehöll också frågor om erfarenheter av att föra rusmedel på tal i stadens tjänster.
Mer förebyggande rusmedelsarbete för unga
Av de vuxna respondenterna i åldern 18 år och äldre ansåg 62 procent att det används för mycket narkotika i deras bostadsområde och 26 procent av respondenterna hade observerat narkotika förmedlas till ungdomar. På frågan om vilka rusmedel som minderåriga i Helsingfors provar och använder som man borde ingripa mest i, angav respondenterna tydligt andra droger än cannabis som den viktigaste gruppen (86 procent). Den näst vanligaste källan till oro var lustgas (76 procent). De vanligaste observationerna var användning av tobak, e-cigaretter och nikotinfria förångare, eller vapes, bland vuxna och ungdomar.
Upplevelser av otrygghet togs upp också i undersökningen. Av de vuxna uppgav 56 procent och av ungdomarna 32 procent att de var rädda på offentliga platser. Ofredanden och verbala trakasserier hade upplevts av 40 procent av de vuxna och 22 procent av ungdomarna. Respondenterna önskade att det förebyggande rusmedelsarbetet särskilt skulle inriktas på ungdomar. Många konstruktiva förslag gavs för att lindra rusmedelsskadorna, och resultatet ger värdefull information för att utveckla tjänsterna i staden.
37 procent av de unga respondenterna var invånare i det östra området. Så många som en tredjedel av de svarande som är 18 år eller äldre (N = 2777) bor i det mellersta området, alltså i distrikten Berghäll, Åshöjden, Vallgård, Böle eller Gammelstaden. I det mellersta området har ett tvåårigt VårStad-projekt pågått, där man under två år har intensifierat det ambulerande rusmedelsarbetet i området. En slutrapport om projektet har också publicerats den 5 november 2024.
Enkäten utökar kunskapsunderlaget för välfärdsplanen
Aktuell information underlättar arbetet med att minska skador till följd av alkohol, tobak och spel om pengar i Helsingfors.
– Resultatet av enkäten om rusmedelssituationen kommer att ligga till grund för planeringen av det förebyggande rusmedelsarbetet och inriktningen av åtgärderna nästa år. Resultatet kommer också att användas som en del av kunskapsunderlaget för den framtida välfärdsplanen, säger Marjo Poteri, enhetschef för enheten för centraliserade tjänster för främjande av välfärd.
Det höga antalet svarande i år var särskilt uppmuntrande. Även de ungas röst lyftes mer än tidigare.
– Invånarnas svar är värdefulla eftersom de för fram deras synpunkter och förslag på hur man kan minska rusmedelsskadorna, säger planeraren Aija Blad.
Enkäten om rusmedelssituationen genomfördes i samarbete mellan Helsingfors stad, Vanda och Kervo välfärdsområde och Västra Nylands välfärdsområde. Varje organ rapporterar om resultatet för sin region på sin webbplats.