Varaamo öppnar stadens lokaler för kommuninvånarnas bruk

Helsingfors stads lokalbokningstjänst Varaamo har förnyats och blir allt populärare. Tjänsten erbjuder ett mångsidigt urval av stadens utrymmen och utrustning för invånarnas och sammanslutningarnas bruk. Stadsborna gör redan över 10 000 bokningar varje månad. 
Kaksi nuorta henkilöä tutustumassa Varaamon tarjontaan puhelimen näytöltä.
Bild: Maija Astikainen

Helsingfors är en föregångare när det gäller att öppna offentliga lokaler för kommuninvånarnas bruk. En enskild invånare eller en sammanslutning i Helsingfors kan använda stadens utrymmen och utrustning avgiftsfritt eller till ett förmånligt pris genom att görä en bokning i tjänsten Varaamo på adressen varaamo.hel.fi(Länk leder till extern tjänst). Det egna hemmet eller sammanslutningens lokaler är ofta inte tillräckligt stora för att en större grupp ska kunna samlas. Det är inte heller ändamålsenligt att skaffa sig all utrustning, om behovet av den är mycket sporadiskt.

– Detta är en öppen inbjudan till Helsingforsborna att använda stadens utrymmen och utrustning. Våra lokaler är inte i stadens eget bruk hela tiden, utan där finns också plats för invånarnas och sammanslutningarnas verksamhet, konstaterar Juha Ahonen, sektordirektör för kultur- och fritidssektorn.

Möjligheter för anordnare av hobbyverksamhet och evenemang

Helsingfors strävar efter en flexibel användning av lokaler i sin strategi. Staden vill göra det lättare att använda lokaler och områden för evenemang och kulturverksamhet och lätta upp regleringen. 

– Det är fråga om invånaranvändning av lokaler när stadens lokaler används av invånare och sammanslutningar. Många organisationer, föreningar och andra aktörer utnyttjar stadens lokaler och erbjuder många slags fritidsaktiviteter till stadsborna. För regelbunden verksamhet varje vecka kan man göra en bokning för hela säsongen i Varaamo, berättar Ahonen. 

I Varaamo finns lämpliga lokaler för evenemang inomhus och utomhus. Evenemang med några tiotals deltagare kan ordnas till exempel i ett biblioteks auditorium, en ungdomsgårds allaktivitetsrum eller i en skolas matsal. För utomhusevenemang med högst 200 deltagare kan man i Varaamo boka parkområden, planer och estrader utan något särskilt tillståndsförfarande. Den som bokar lokalen ansvarar för dessa evenemang. 

– Vi hoppas att enkel bokning av evenemangsplatser på webben uppmuntrar stadsborna att ordna nya och intressanta evenemang på olika håll i staden, säger Ahonen.

Utrymmen och utrustning för arbete och fritid

Varaamo innehåller ett mångsidigt urval av utrymmen och utrustning för olika användningsändamål. De flesta lokaler är avgiftsfria. Många stadsbor känner redan till bibliotekens och ungdomsgårdarnas möteslokaler. I synnerhet studerande utnyttjar dessa avgiftsfria lokaler för grupparbeten och studier. Lokaler som lämpar sig för husbolagets möten, barns födelsedagsfester eller andra tillställningar kan finnas i närheten av det egna hemmet.

De studior, bandlokaler och utrymmen för digitala spel som finns i Varaamo är mycket populära. Under sommarsäsongen kan Helsingforsborna i Varaamo boka stugor, mötesvillor, trätält och bastur. Stadens tennisplaner utomhus kan också bokas i Varaamo, så man behöver inte köa på plats.

Biblioteken har ett omfattande urval av utrustning, musikinstrument och redskap. Användningen av dessa är avgiftsfri för stadsborna, med undantag för material- och utskriftsavgifter. Det är möjligt att digitalisera fotografier, skriva ut 3D-utskrifter, använda symaskin och annan utrustning förutom på centrumbiblioteket Ode även på flera andra bibliotek på olika håll i staden. 

Över 10 000 bokningar i månaden

Varaamo fick sin början i ett gemensamt projekt för flera kommuner 2015. Många kommuner har fortsatt att utveckla det bokningssystem som skapades i pilotprojektet och erbjuder en digital lokalbokningstjänst under namnet Varaamo. Helsingfors stängde den gamla Varaamo och tog våren 2024 i bruk en tjänst som byggts på en ny plattform.

Helsingforsborna gör redan över 10 000 bokningar i Varaamo varje månad. Antalet användare i den nya Varaamo ökar. Urvalet av utrymmen och utrustning kommer att ökas när allt fler av stadens verksamhetsställen börjar använda Varaamo.