Salmisaaressa korjataan rantareittiä

Salmisaaressa korjataan meren aaltoilun murentamaa rantareittiä Lapinlahden sillan kupeessa
Salmisaaren rantaraitin työmaa kesällä 2020.

Helsinkiin kunnostetaan 130 kilometriä pitkää, kaikille avointa rantareittiä. Sen ensimmäinen osa eli kantakaupungin kierros on tarkoitus avata tänä kesänä. Nyt korjataan kierroksen puuttuvaa palasta Salmisaaren rantareitillä.

Salmisaaren rantareitti on ollut vuosia poikki, sillä meren aaltoilu on syövyttänyt reitin rantapenkan ja osan sen pinnasta. Reitti on ollut niin huonossa kunnossa, että liikkuminen ei siinä ole ollut turvallista. 

Toukokuun lopulla alkaneessa rakennushankkeessa penkkaa ja reitin rakennekerroksia vahvistetaan betonilla ja teräksellä sekä uusilla verhoilukivillä. Kaikkien näiden toimenpiteiden tarkoituksena on sitoa maa-ainesta paremmin kiinni, jotta se ei pääse huuhtoutumaan mereen. Lisäksi reittiä korotetaan paikoin noin 20 senttimetriä ylemmäs. Lopuksi se viimeistellään osin kivituhkapinnalla ja osin asfaltilla.

Työmaa-alue on noin 300 metrin mittainen pätkä Länsiväylän pohjoispuolella, Lapinlahden sillan ja Iso-Pässin niemekkeen välillä. Työn on tarkoitus valmistua vielä kesän aikana – mikäli kaikki menee nappiin, pääsee elokuussa jo kulkemaan reittiä pitkin.

Alue on parannustöiden kannalta haastava, sillä se on hyvin kapea ja kulkee Lapinlahden sillan ali. Tavalliset kuorma-autot eivät mahdu kulkemaan reitillä, vaan kaikki kiviaines on tuotava paikalle pienellä pyöräkuormaajalla. Osaan vahvistustöistä tarvitaan suurempia kaivinkoneita, joita joudutaan tilan puutteen vuoksi ohjaamaan lautalta. Mereltä tehtävien töiden kestoksi arvellaan noin viikko.

Lue lisää kantakaupungin kierroksesta:

Kantakaupungin kierroksesta ensimmäinen opastettu Helsingin rantareitti

Kuva ja teksti: Elli Pukkinen