Senaatintorilla lauletaan Ukrainan itsenäisyyden puolesta 24. elokuuta

UNITED FOR UKRAINE -tapahtuma kokoaa kaupunkilaiset Senaatintorille lauantaina 24. elokuuta kello 13 juhlistamaan Ukrainan itsenäisyyspäivää ja osoittamaan laulamalla tukeaan Ukrainalle ja ukrainalaisille.
UNITED FOR UKRAINE -tapahtumaa vietetään Senaatintorilla Ukrainan itsenäisyyspäivänä. Kuva: Anu Ylä-Jussila/Helsingin seurakuntayhtymä
UNITED FOR UKRAINE -tapahtumaa vietetään Senaatintorilla Ukrainan itsenäisyyspäivänä. Kuva: Anu Ylä-Jussila/Helsingin seurakuntayhtymä

Ukraina viettää lauantaina itsenäisyyspäiväänsä jo kolmatta kertaa Venäjän aloittaman hyökkäyssodan keskellä ja taistelemalla urheasti itsenäisyytensä puolesta. Sodan kestäessä ja inhimillisten kärsimysten kasvaessa vankkumaton tukemme Ukrainalle ja vahva näkyvyys ovat ukrainalaisille entistäkin tärkeämpiä.

Kutsumme kaikenikäiset kaupunkilaiset perheineen ja ystävineen Senaatintorille Ukrainan itsenäisyyspäivän tapahtumaan lauantaina 24. elokuuta. Tule laulamaan yhdessä Ukrainan itsenäisyyden puolesta.

Toivomme tapahtumaan osallistuvien kantavan mukanaan auringonkukkia, jotka ovat Ukrainan kansalliskukkia. Auringonkukat kukkivat parhaillaan, ja kaupunkilaiset saavat poimia niitä useilta pääkaupunkiseudun pelloilta. Kukkia jaetaan tapahtumaan osallistuville myös Senaatintorilla.

Lisäksi yleisöllä on mahdollisuus tukea Ukrainaa lahjoittamalla Kirkon Ulkomaanavun ja Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry:n keräyksiin.

UNITED FOR UKRAINE -tapahtuman ohjelma alkaa Senaatintorilla kello 13. Tilaisuuden juontaa Ylen ulkomaantoimittaja Justas Stasevskij, jonka sukujuuret ovat Ukrainassa. Tilaisuudessa kuullaan kuoro- ja solistiesityksiä suomeksi ja ukrainaksi. 

Yhteislauluina lauletaan monelle suomalaiselle tuttu, alkujaan ukrainalainen kansansävelmä, Hiljainen tienoo sekä Finlandia-hymni.

Tilaisuuden ohjelma

Kello 13-13.30 Senaatintori

  • Juontaja Justas Stasevskij avaa tilaisuuden.
  • Puhemies Jussi Halla-aho esittää eduskunnan tervehdyksen.

  • Ympäristö- ja ilmastoministeri Kai Mykkänen ja opetusministeri Anders Adlercreutz esittävät valtioneuvoston tervehdyksen.
  • Ukrainalaisten Yhdistys Suomessa ry:n kuorot Perspiv, Kalyna ja Yasni-lapsikuoro esittävät yhdessä kappaleen Oi u luzi tšervona kalyna ja Ukrainan kansallislaulun.
  • Hiljainen tienoo/Pisnia pro krynytsi Sofiia Yakovyshynan ja Outi Lehtosen esittämänä. Heidän jälkeensä kolme säkeistöä lauletaan suomeksi yhteislauluna.
  • Ukrainan Suomen suurlähettiläs Olga Dibrova pitää puheen suomalaisille ja sotaa paenneille ukrainalaisille.
  • Cantores Minores -poikakuoro esittää Finlandia-hymnin.
  • Helsingin pormestari Juhana Vartiainen esittää kiitossanat kaikkien yhteistyökumppanien puolesta.
  • Finlandia-hymni lauletaan yhteislauluna.
  • Tuomiokirkon kellot soivat kahden minuutin ajan tapahtuman päätteeksi.

UNITED FOR UKRAINE -tilaisuuden järjestävät Kirkko Helsingissä, Mothersforpeace ry ja Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry yhteistyössä Helsingin kaupungin, Helsingin yliopiston, valtioneuvoston kanslian sekä Ukrainan suurlähetystön kanssa.

Sinua voisi kiinnostaa