Sota huolestuttaa helsinkiläisiä aiempaa vähemmän, mutta yleinen tulevaisuuskuva synkentynyt

Uusimman Helsinki-barometrin mukaan helsinkiläiset ovat vähemmän huolissaan Ukrainassa käytävän hyökkäyssodan vaikutuksista Suomelle kuin edellisessä kyselyssä, joka tehtiin pian sodan käynnistymisen jälkeen. Kaupunkilaisten arviot omasta lähitulevaisuudesta ovat kuitenkin muuttuneet hieman pessimistisempään suuntaan.
Kyselyn mukaan helsinkiläisten huoli Ukrainan sodan vaikutuksista Suomelle on vähentynyt, mutta arviot omasta lähitulevaisuudesta ovat kuitenkin muuttuneet hieman pessimistisempään suuntaan.  Kuva: Aleksi Poutanen
Kyselyn mukaan helsinkiläisten huoli Ukrainan sodan vaikutuksista Suomelle on vähentynyt, mutta arviot omasta lähitulevaisuudesta ovat kuitenkin muuttuneet hieman pessimistisempään suuntaan. Kuva: Aleksi Poutanen

Venäjän aloittama sota huolestutti vuosi sitten keväällä 39 prosenttia barometrikyselyn vastaajista joko melko paljon tai erittäin paljon. Uudella kyselykierroksella loppuvuodesta 2022 enää joka kolmas vastaaja oli sodasta näin huolestunut. Tuki Ukrainan kansalaisille on kuitenkin helsinkiläisten keskuudessa edelleen erittäin vahvaa. 

Aiempaa harvempi arvioi tulevaisuuden paremmaksi kuin nykytilanteen

Yleisellä tasolla vastaajien arviot heidän omista lähitulevaisuuden näkymistään ovat muuttuneet jossain määrin pessimistisemmiksi. Uusimmalla kyselykierroksella 65 prosenttia heistä arvioi lähitulevaisuuden näyttävän samalta kuin kyselyhetkellä, ja 28 prosenttia uskoi tulevaisuuden olevan parempi kuin nykytila. Verrattuna edelliseen kyselykierrokseen suunnilleen sama osuus vastaajista arvioi lähitulevaisuutensa joko paremmaksi tai yhtä hyväksi kuin tämänhetkisen tilanteensa. Uusimmassa kyselyssä kaikkein optimistisimpien vastaajien osuus on kuitenkin laskenut, ja aiempaa harvempi uskoi tulevaisuuden olevan parempi kuin nykytilanteen. 

Turvallisuuden tunne hieman laskenut

Barometrikyselyssä tiedusteltiin lisäksi vastaajien turvallisuuden kokemuksista heidän omalla asuinalueellaan. Vaikka turvallisuuden koettiin edelleen olevan hyvin korkealla tasolla, luvussa oli tapahtunut jonkin verran laskua edelliseen kyselyyn nähden. Vastaajista 82 prosenttia koki olonsa turvalliseksi omalla asuinalueella myös myöhään viikonloppuiltoina, kun taas viime kevään kyselyssä vastaava osuus oli vielä 86 prosenttia. 

 

Helsinki-barometri on kaupunginkanslian toteuttama lyhyt haastattelututkimus, jonka aineisto kerätään puolen vuoden välein ja jonka vastaajakunta on edustava otos kaupungin 18–79-vuotiaasta väestöstä. Tällä kierroksella vastaajia oli 1 037. Osa haastattelukysymyksistä on pysynyt samana useassa barometrissa, mutta kysymysten sisältö vaihtelee myös ajankohtaisten tietotarpeiden mukaan.