Helsingforsborna är mindre oroliga för kriget, men den allmänna framtidsutsikten har blivit dystrare

Enligt den senaste Helsingforsbarometern är Helsingforsborna mindre oroliga än i den föregående undersökningensom gjordes strax efter krigets början, för hur angreppskriget i Ukraina påverkar Finland. Medborgarnas bedömning av sin egen närmaste framtid har dock blivit något mer pessimistisk.
Enligt den senaste Helsingforsbarometern är Helsingforsborna mindre oroliga än i den föregående undersökningensom gjordes strax efter krigets början. Bild: Aleksi Poutanen
Enligt den senaste Helsingforsbarometern är Helsingforsborna mindre oroliga än i den föregående undersökningensom gjordes strax efter krigets början. Bild: Aleksi Poutanen

För ett år sedan på våren var 39 procent av dem som svarade på barometerns undersökning ganska eller mycket oroliga för kriget som hade inletts av Ryssland. I en ny undersökning i slutet av 2022 var endast en av tre tillfrågade lika oroade över kriget. Stödet för ukrainska medborgare är dock fortfarande mycket starkt bland Helsingforsborna.  

Färre än tidigare bedömer framtiden som bättre än den nuvarande situationen

I allmänhet har respondenternas bedömningar av sina egna framtidsutsikter blivit något mer pessimistiska.  I den senaste undersökningsomgången bedömde 65 procent av dem att den närmaste framtiden skulle se likadan ut som vid undersökningstillfället och 28 procent trodde att framtiden skulle bli bättre än den nuvarande.  Jämfört med föregående undersökningsomgång bedömde ungefär samma andel av respondenterna att deras närmaste framtid är bättre eller lika bra som deras nuvarande situation.  I den senaste undersökningen har dock andelen av de mest optimistiska respondenterna sjunkit, och färre människor tror att framtiden kommer att bli bättre än den nuvarande situationen.

Känslan av trygghet har minskat lite

I barometerundersökningen frågade man också respondenterna om hur de upplevde säkerheten i sitt eget bostadsområde.  Även om säkerheten fortfarande uppfattades som mycket hög, hade det skett en liten minskning jämfört med föregående undersökning.  82 % av respondenterna kände sig trygga i sitt bostadsområde även sent på helgkvällar, medan motsvarande andel i förra vårens mätning fortfarande var 86 procent.

Helsingforsbarometern är en kort intervjuundersökning som genomförs av stadskontoret och vars uppgifter samlas in var sjätte månad och som omfattar ett representativt urval av stadens befolkning i åldern 18–79 år. I denna omgång fanns det 1 037 respondenter.  En del av intervjufrågorna har varit desamma i flera barometrar, men innehållet i frågorna varierar också beroende på aktuella informationsbehov.