Tekoäly auttaa tunnistamaan vettä läpäisevät ja läpäisemättömät pinnat

Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY hyödyntää ensimmäistä kertaa tekoälyä kartoittaakseen vettä läpäisevät ja läpäisemättömät alueet.
Asfaltilla kertyy vettä lammikoksi. Suojatiellä seisovalta henkilöltä näkyvät saappaat.

Ensimmäistä kertaa Helsingin seudun ympäristöpalvelut HSY hyödyntää tekoälyä hiekka- ja asfalttipintojen erotteluun. Veden läpäisevyystietoa tarvitaan muun muassa sade- ja sulamisvesien hallinnan suunnittelussa.

Avoimena datana käytettävissä oleva maanpeiteaineisto kertoo, miten paljon alueella on vehreää ja miten paljon esimerkiksi vettä läpäisemättömiä alueita. Tietoa tarvitaan muun muassa hulevesisuunnittelussa.

Tähän asti on kartoitettu ilmakuvatulkinnan menetelmin vettä läpäisemättömien ja läpäisevien pintojen määrää. Se ei ole kuitenkaan tuottanut riittävän hyvää erottelua. Nyt tekoälymenetelmät lupaavat parannusta hankalaan hiekka- ja asfalttipintojen erotteluun.

Uusin maanpeiteaineisto luokittelee alueet vettä läpäisemättömään pintaan, viherpintaan, avokallioon, paljaaseen maahan ja vesialueiksi. Aineistoa käytetään muun muassa hulevesiselvityksissä ja ympäristön tilan seurannassa. Aineisto valmistuu tänä syksynä.

Lisää aiheesta
HSY(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kuva: Roy Koto