Työllisyyspalveluiden asiantuntijoiden osaamisen kirjo on laaja

Mitä yhteistä on filosofilla, toimitusjohtajalla ja nuorisotyöntekijällä? Heitä kaikkia työskentelee Helsingin työllisyyspalveluissa. Työllisyyden edistämisen parissa työskenteleville ei voi nimetä yleisintä koulutustaustaa, sillä asiantuntijoiden osaamisen ja kokemuksen kirjo on laaja. Yhteistä heille kaikille on tahto tehdä merkityksellistä työtä asiakkaiden hyväksi.
Annukka Sorjonen ja Susanna Snellman TyöllisyysTV.
TyöllisyysTV:n juontaa johtava asiantuntija Susanna Snellman (oik.) ja lähetyksissä vakiovieraana on työllisyysjohtaja Annukka Sorjonen. Kuva: Tuomas Hietala

Helsingin työllisyyspalveluissa työskentelee tällä hetkellä 530 työntekijää. Kun työllisyydenhoito siirtyy ensi vuoden alussa kaupungin hoidettavaksi ja perustettavaan liikelaitokseen, määrä tulee olemaan noin 700 työntekijää. Osa kasvusta syntyy, kun TE-keskuksista siirtyy asiantuntijoita kunnan palvelukseen. Lisäksi työllisyyspalvelut rekryää koko ajan uusia osaajia. 

– Meillä on työntekijöinä esimerkiksi luokanopettajia, sosiaalityöntekijöitä ja kääntäjiä. Osa on tullut nuorisotyöstä, järjestöpuolelta ja yrityksistä. Tämä on ihan mahtavaa, koska meidän asiakkaamme ovat monelta alalta. Meidän osaamispääomamme on juuri siinä, että meillä on monelta kulmalta tulevaa osaamista, työllisyyspalveluiden johtaja Annukka Sorjonen kertoo.  

Työllisyyspalveluiden oman henkilökunnan rekrytoinneissa painotetaankin osaamisen tai koulutuksen sijasta enemmän työotetta. Sitä ja asiakaspalveluhenkisyyttä tarvitaan, sillä asiantuntijat työskentelevät pääosin asiakastyössä. Haastetta työhön luo myös normit ja lait, jotka määrittävät työtä. Itse ei onneksi tarvitse kaikkea osata, sillä osaamista löytyy läheltä ja yhdessä tekemällä löydetään oikeat ratkaisut. 

– Meillä on rakennettu erilaisia tehtävänkuvia, samoin kehityspolkuja on monenlaisia. Uusia ulottuvuuksia omaan työhönsä voi hakea esimerkiksi mentoroimalla tai sitten voi syventyä tiettyyn aiheeseen, Sorjonen sanoo. 

Asiakaspalvelutyön lisäksi taustalla tehdään monenlaista muutakin työtä esimerkiksi kehittämisen ja datan parissa. Jokaisesta tehtävästä on kuitenkin suora yhteys asiakkaiden työllistymiseen. 

Asiakkaan näkökulmasta työllisyyspalveluissa käsitellään asioita, joilla on suuri vaikutus heidän elämässään. Varsinkin tämänhetkisessä vaativassa suhdanteessa työllisyyspalveluilla on iso merkitys, kun asiakasmäärät ovat korkeat. Henkilökunnalle onkin tärkeää se, että he saavat tehdä merkityksellistä työtä.  

– Työyhteisöllä on myös iso merkitys meidän työntekijöillemme, se on voimavara. Meillä on mukava fiilis, eikä tämä ole vain minun mielipiteeni, vaan tämä nousee esille henkilökuntakyselyissä, Sorjonen toteaa.  

TyöllisyysTV kokoaa henkilökunnan yhteisen aamukahvin äärelle 

Työllisyyspalveluiden henkilökunta työskentelee useissa eri toimipisteissä, joten heidän kaikkien tavoittaminen kerralla on haastavaa. Yhdeksi viestintäkanavaksi on tästä syystä valittu TyöllisyysTV, jonka lähetys tehdään noin kuusi kertaa vuodessa. Lähetyksissä käsitellään työllisyyden ajankohtaisten teemojen lisäksi kaupungilla työskentelyyn liittyviä asioita, ja niiden tarkoituksena on täydentää infotilaisuuksissa esille tulleita asioita sekä syventää asiantuntijuutta. Samalla se tarjoaa mahdollisuuden kertoa, mitä eri toimipisteissä tapahtuu ja tuoda näkyville erilaista osaamista.  

– Talk show on suunnattu kaikille työllisyyspalveluissa työskenteleville. Suorissa lähetyksissä keskustellaan työllisyyden ajankohtaisista asioista ja ihmisistä niiden takana. Meidän katsojiamme kiinnostavat työllisyydenhoidon ilmiöt, sillä se on se arki, missä he elävät, lähetysten toimittaja-juontaja, johtava asiantuntija Susanna Snellman kuvailee.  

Lähetyksiä on tehty syyskuusta 2023 alkaen, ja monissa tiimeissä sekä toimipaikoissa kokoonnutaan katsomaan suoraa lähetystä yhdessä aamukahvin äärelle. Lähetysten tavoitteena onkin vahvistaa keskustelukulttuuria ja luoda yhteisöllisyyttä. Jokaisessa lähetyksessä myös aktivoidaan katsojia eri tavoin osallistumaan keskusteluun esimerkiksi Mentimeter-kyselyillä. 

Annukka Sorjonen on TyöllisyysTV:n vakiovieras, ja muuten keskustelemassa on työllisyyspalveluiden henkilökuntaa. Suora lähetys on jännittävä kokemus, mutta kaikki mukaan pyydetyt ovat osallistuneet lähetyksen tekemiseen. 

– Lähetyksessä mukana oleville tämä on samalla mahdollisuus harjoitella omasta työstä ja asiantuntijuudesta kertomista, Snellman kertoo.  

Työllisyyspalveluista työpaikkana kiinnostuneille oma lähetys 

TyöllisyysTV:n lähetykset näkyvät siis vain sisäisesti. Poikkeuksen tekee 7. kesäkuuta 2024 kello 13 lähetettävä jakso, sillä siinä tutustutaan työllisyyspalveluihin uravaihtoehtona. Lähetyksessä keskustellaan työllisyyspalveluissa tarjolla olevista työtehtävistä sekä näiden tehtävien merkityksellisyydestä. TyöllisyysTV käsittelee kesäkuussa myös sitä, mikä merkitys työllisyyspalveluiden työllä on kaupunkistrategian todeksi tekemisessä. 

Kesäkuun lähetyksessä on mukana Annukka Sorjosen ja työllisyyspalveluiden henkilökunnan lisäksi yllätysvieraita Helsingin kaupungilta. Jakson voi katsoa suorana alla olevan linkin kautta.