Unelma-ala löytyi työharjoittelusta – lastenhoitaja Nimo toimii tärkeänä sillanrakentajana varhaiskasvatuksessa

Fadumo ”Nimo” Hagi Farah halusi 14 vuotta hammashoitajaksi. Työharjoittelu päiväkodissa muutti opintojen suunnan, ja nyt hän on unelma-ammatissaan.
Fadumo ”Nimo” Hagi Farah Violanpuiston päiväkodissa.

– Parasta työssäni on olla tekemisissä lasten kanssa. Lapset ovat minulle todella lähellä sydäntä. On kivaa auttaa pientä. Koen, että teen tärkeää työtä silloin.

Näin sanoo Fadumo ”Nimo” Hagi Farah, joka työskentelee lastenhoitajana Hermannissa päiväkoti Violanpuistossa. Hänen Kairo-nimisessä ryhmässään on 1–4-vuotiaita lapsia.

Hagi Farah opiskeli lastenhoitajaksi Stadin ammatti- ja aikuisopistossa ja valmistui vuonna 2014. Hänen aikomuksenaan oli opiskella hammashoitajaksi, joka oli ollut unelma-ammatti peräti 14 vuotta. Aikoinaan työharjoittelussa päiväkodissa mieli kuitenkin muuttui.

– Silloin sanoin itselleni, että tämä on sinun oikea paikkasi. Että jää tänne Nimo, hän hymyilee.

Työharjoittelupaikassa oli paljon maahanmuuttajaperheiden lapsia. Lasten kasvatuksesta oli myös jonkin verran erimielisyyksiä. Jos joku lapsista tarvitsi ammattilaisten mielestä erityisopetusta, vanhemmat saattoivat vastustaa sitä kokiessaan, että heihin kohdistui ennakkoluuloja tai että päiväkodissa ajateltiin lapsen ”aivoissa olevan vikaa”.

–  Yritin ratkaista asioita, mutta ymmärsin, että opiskelija ei voi kovin paljon vaikuttaa. Mietin, että minusta olisi hyötyä tällä alalla erimielisyyksien ratkaisijana ja ennakkoluulojen poistajana.

Hagi Farah kokee voivansa toimia sillanrakentajana päiväkodin ja kodin välillä, jotta väärinkäsityksiltä vältyttäisiin. Joskus myös kielitaidosta on hyötyä. Hän vertaa lapsen kasvattamista vuoren huipulle kiipeämiseen: varhaiskasvatuksen ammattilaiset ja lapsen huoltajat haluavat kummatkin lapsen parasta, mutta kiipeävät vuorelle eri reittiä.

”Hän on meitä varten täällä”

Lapset tuottavat Hagi Farahille paljon iloa. Heidän aidot hymynsä ja kommenttinsa ovat paras palaute työstä. Lisäksi hän kiittää Violanpuiston johtajaa Annika Riekkolaa.

–  Meillä on ihana, rento ja avoin johtaja, joka ottaa meidät huomioon. Hän on tosi joustava, ja hänen ansiostaan ihmiset voivat hyvin. Tiedän, että puhun kaikkien puolesta. Luotan häneen ja tiedän, että jos jotain tapahtuu, hän on meidän rinnallamme. Hän on meitä varten täällä.

Kairo-ryhmän tilat sijaitsevat Violanpuiston päiväkodin alakerrassa.

Violanpuistossa työntekijät voivat kertoa mielipiteitään ja vaikuttaa päiväkodin ja oman ryhmänsä toimintaan tiimikokouksissa. Lisäksi talokokouksessa voi ehdottaa omia ideoitaan. Arjessa neuvotellaan ja sovitaan asioista samoja tiloja käyttävän rinnakkaisen ryhmän kanssa.

– Sovimme esimerkiksi vessavuoroista ja ulkoiluajoista. Aina keskustelemalla sovitaan töistä. Jos jokin ei joskus onnistu kuten sovittiin, toinen voi hyvin muistuttaa siitä.

– Meillä on hyvä ilmapiiri ja hyvät työkaverit: autamme toisiamme ja olemme ystävällisiä toisillemme, Hagi Farah kiittää.

Oma asennekin vaikuttaa

Hagi Farah on aiemmin työskennellyt kiertävänä lastenhoitajana ja tehnyt keikkaa Seuren kautta. Siksi hänellä on kokemusta useista päiväkodeista.

– Meillä ei Violanpuistossa ole mitään juoruamista, ei puhuta toisesta ihmisestä selän takana pahaa. Kiertävänä huomasin, että joillain ihmisillä oli tapana purkaa omia juttujaan minullekin, vaikka olin seurelainen.

Hagi Farahin mielestä työhyvinvointiin vaikuttaa myös oma asenne. Hän kokee itse olevansa positiivinen luonne.

– Kun tervehtii ystävällisesti aamulla, toiset vastaavat samalla tavoin. Kaikki ovat hyvällä mielellä ja motivoituneita töihin.

Suuria haasteita Hagi Farah ei vielä ole kokenut työssään, mutta tietää, että sellaisiakin voi tulla. Hän on joskus seurannut vierestä työkaverin haasteita, kun lapsen huoltajat ovat olleet jostain eri mieltä. Haastavaa arki voi olla joskus myös silloin, kun joku työtovereista on poissa, eikä sijaista saada.

– Itse asennoidun kuitenkin niin, että ”ei hätää, kaikki järjestyy”. Pärjään kyllä, kun ajattelen, että jos tänään on vähän tiukkaa, huomenna on helpompi päivä. En stressaa, koska koen hallitsevani tilanteet lasten kanssa.

Yhteisten tilojen käytöstä keskustellaan aina rinnakkaisen ryhmän kanssa.

Lastenhoitajat kohtaavat huoltajia lasten tuomis- ja hakemistilanteissa päivittäin. Silloin voidaan jutella lapsen kehityksen kannalta konkreettisista asioista kuten vaipan jäämisestä pois tai motoriikan kehityksestä.

– Jos lapsen kehityksessä on jotain hyvää, kerromme vanhemmille. Kaikki asiat ratkaistaan vanhempien kanssa. Jos on jokin haaste, puhumme siitä aina yhdessä.

”Sinusta voi olla hyötyä myös omalle väestöllesi”

Somalialaistaustainen Hagi Farah kertoo olevansa tottunut toimimaan lasten kanssa, koska on itse kasvanut isossa perheessä. Hän suosittelee varhaiskasvatusalaa lämpimästi muillekin maahanmuuttajataustaisille.

– Tiedän, että me oikeasti olemme hyviä siinä. Kun on monta vuotta kokemusta lapsista.

– Jos sinulla on omia lapsia, opit varhaiskasvatuksessa siitä, miten lapsia kasvatetaan. Toisaalta voit auttaa jotain toista perhettä, jos heillä on vaikkapa kielellisiä haasteita tai kasvatushaasteita. Sinusta voi olla hyötyä myös omalle väestöllesi, Hagi Farah painottaa.

Hagi Farahilla on myös jatkokouluttautumishaaveita, sillä hän harkitsee työn ohessa suoritettavaa pätevöitymiskoulutusta varhaiskasvatuksen opettajaksi.

– Olen saanut avoimet kädet tehdä tätä työtä. Joka päivä kehityn ja saan näyttää osaamiseni lasten kanssa, hän iloitsee.

”Kun tulen töihin, olen lasten maailmassa”

Violanpuiston päiväkodissa on melko pieni piha ulkoilua varten, mutta kekseliäisyys auttaa. Kairo-ryhmän lapset käyvätkin usein retkellä päiväkodin aitojen ulkopuolella.

– Olen syntynyt luonnon keskellä pienessä kylässä ja tiesin, että kehittäisin luontoretkiä lähiympäristöön ja luonnon arvostamista lapsissa. Tiedän, että se on minun vahvuuteni.

Luontoretkillä leikitään esimerkiksi, että ollaan nuotion äärellä ja paistetaan yhdessä ruokaa. Lapset ovat nimenneet lähellä sijaitsevan puun Kajamajaksi, jonka alle leikit usein suuntautuvat.

– Siitä lähtien kun tulen töihin, olen lasten maailmassa. Leikin heidän leikkejään ja eläydyn heidän mielikuvitukseensa. Jokaisella on omat vahvuutensa. Minulla on ryhmässä ihanat opettajat, jotka antavat minun tehdä asioita, jotka ovat minun vahvuuteni.

Teksti ja kuvat:
Nina Dale

Lue myös:

"Olemme onnistuneet yhdessä tosi monta vuotta"  positiivisuus levisi työyhteisöön Päiväkoti Paciuksessa