Kun jäät työttömäksi tai sinut lomautetaan, ilmoittaudu työnhakijaksi mahdollisimman pian.
Voit ilmoittautua työnhakijaksi ennen kuin työttömyys tai lomautus alkaa, jos tiedät päivämäärän etukäteen. Ilmoittaudu viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi.
- Ilmoittaudu työnhakijaksi Työmarkkinatorin asiointipalvelussa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).
Verkkopalveluun tunnistautumiseen tarvitset verkkopankkitunnuksen, mobiilivarmenteen tai sirullisen henkilökortin. - Täytä tiedot huolellisesti. Varmista, että työ- ja koulutustietosi sekä yhteystietosi ovat oikein.
- Kerro mahdollisimman tarkasti tilanteestasi. Kerro esimerkiksi työsuhteen päättymisestä, opinnoista tai yrittäjyydestä. Kun annat meille riittävästi tietoja, asioittesi käsittely on nopeampaa.
- Jos et voi käyttää sähköistä asiointipalvelua, niin voit ilmoittautua työnhakijaksi puhelimitse tai asioimalla Helsingin työllisyyspalveluiden toimipisteessä.
Työnhakijana sinulla on tiettyjä laissa määriteltyjä oikeuksia ja velvollisuuksia, kuten oikeus työttömyysetuuteen ja velvollisuus työnhakuun.
Kun olet ilmoittautunut työnhakijaksi, tarkistamme, onko sinulla oikeutta työttömyysturvaan eli sinulle maksettavaan taloudelliseen tukeen. Annamme etuuden maksajalle lausunnon oikeudestasi.
Erilaisia työttömyysetuuksia ovat
Kun olet ilmoittautunut työnhakijaksi, olemme sinuun yhteydessä noin viiden arkipäivän sisällä ilmoittautumisestasi. Sinun ei tarvitse itse ottaa meihin yhteyttä. Sovimme kanssasi alkuhaastattelusta Helsingin työllisyyspalveluiden toimipisteessä tai muulla sovitulla tavalla.
Alkuhaastattelussa keskustelemme tilanteestasi. Pohdit asiantuntijamme kanssa, millaisia työpaikkoja voisit hakea, tarvitsetko koulutusta tai haluatko vaihtaa alaa. Teemme yhdessä sinulle työllistymis- tai kotoutumissuunnitelman. Selvitämme, mitä palveluita tarvitset työllistymiseen tai kouluttautumiseen.
Alkuhaastattelussa sovimme, miten asioit ja pidät yhteyttä jatkossa.
Asiantuntijamme tekee kanssasi työllistymissuunnitelman tai muun suunnitelman. Suunnitelma tehdään, jotta sekä sinä että työllisyyspalvelut saavat selkeän kuvan työnhakusi tilanteesta.
Jos olet ollut työttömänä pitkään ja ensisijainen tavoitteesi on parantaa elämänhallintaasi ja mahdollisuuksiasi saada töitä, kanssasi tehdään aktivointisuunnitelma tai monialainen työllistymissuunnitelma.
Jos olet saanut ensimmäisen oleskeluluvan Suomeen alle kolme vuotta sitten ja hyödyt kotoutumispalveluista, sinulle voidaan tehdä kotoutumissuunnitelma.
Suunnitelma on voimassa kolme kuukautta. Näet voimassa olevan työllistymissuunnitelmasi Työmarkkinatorin asiointipalvelusta(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun).
Ilmoita meille, jos tilanteesi muuttuu niin, että suunnitelmaasi pitäisi päivittää.
Tarjoamme erilaisia maksuttomia palveluita työllistymisesi tueksi. Voit osallistua esimerkiksi työnhakupajaan, uraohjaukseen tai valmennukseen. Työllisyyspalvelut tukee sinua myös silloin, jos haluat kouluttautua tai vaihtaa alaa. Keskustele osallistumisesta oman asiantuntijasi kanssa.
Järjestämme työnhakukeskustelun kanssasi, kun alkuhaastattelusta tai edellisestä keskustelusta on kulunut kolme kuukautta.
Hae töitä keskustelujen välissä aktiivisesti tai toteuta muita toimia, joista on sovittu työllistymissuunnitelmassasi.
Keskusteluissa pohdimme, onko työnhakusi edistynyt ja työllistymissuunnitelmasi toteutunut. Ohjaamme sinua eteenpäin tarvitsemiesi palveluiden pariin.
Muista ilmoittaa meille heti, jos tilanteesi muuttuu. Jos yhteystietosi muuttuvat, päivitä ne Työmarkkinatorin asiointipalvelussa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun), jotta tavoitamme sinut jatkossakin.
Työnhakusi saatetaan katkaista, jos et noudata sovittuja asioita tai vastaa työllisyyspalveluiden yhteydenottoihin. Työnhakuvelvollisuuden tai muiden velvoitteiden toistuva hoitamatta jättäminen vaikuttaa työttömyysetuuksien maksamiseen.