Työvoimaviranomaisen tehtävät siirtyvät TE-toimistoilta kunnille 1.1.2025. Jatkossa sinua palvelee Helsingin kaupungin työllisyyspalvelut. Palvelumme saattavat ruuhkautua. Lue ajankohtaiset tiedot uudistuksesta.(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Päivitämme Helsingin työllisyyspalveluiden verkkosivuja. Siirtymävaiheessa jotkin tiedot saattavat päivittyä verkkoon viiveellä. Ota yhteys tarvittaessa asiantuntijaan Työmarkkinatorin asiointipalvelussa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) ennen kuin teet toimenpiteitä. Ruotsin- ja englanninkieliset sivut julkaistaan myöhemmin.

Työnhakijan oikeudet ja velvollisuudet

Sinulla on työnhakijana tiettyjä oikeuksia ja velvollisuuksia, jotka on määritetty laissa.

Työnhakijan oikeudet

Työnhakijan velvollisuudet

Työnhakijana sinulla on tiettyjä velvollisuuksia. Kun noudatat niitä, voit saada työttömyysetuuksia. Jos velvollisuudet mietityttävät sinua, kysy neuvoa omalta asiantuntijaltasi.

Työnhakuvelvollisuus tarkoittaa, että sinun täytyy työnhakijana hakea töitä joka kuukausi.

Yleensä työnhakijan pitää hakea neljää työpaikkaa kuussa. Joissain tilanteissa määrä voi olla pienempi. Sovit tästä oman asiantuntijasi kanssa, kun ilmoittaudut työnhakijaksi tai jos päivitätte yhdessä suunnitelmaasi.

Työllisyyspalvelut voi tehdä sinulle työtarjouksia työpaikoista, jotka saattaisivat sopia sinulle. Kun saat työtarjouksen meiltä, sinun pitää hakea kyseistä työtä, jos työnhakusi on kestänyt vähintään kuusi kuukautta. Jos olet jo täyttänyt työnhakuvelvollisuutesi, sinun ei tarvitse hakea tarjottua työtä.

Jos olet alle 25-vuotias(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) ja sinulla ei ole ammatillista tutkintoa, hae myös vähintään kahta opiskelupaikkaa.

Asiantuntijasi on sinuun yhteydessä noin kolmen kuukauden välein ja tarkistaa, täytyykö työnhakuvelvollisuuttasi päivittää.

Työnhakuvelvollisuuden voi täyttää monella tavalla, kuten

  • hakemalla vähintään kaksi viikkoa kestävää työtä vastaamalla työpaikkailmoitukseen tai jättämällä avoimen hakemuksen työnantajalle.
  • hakemalla työpaikkaa, josta työllisyyspalvelut antaa sinulle työtarjouksen.
  • pyytämällä lisää työtunteja nykyiseltä työnantajaltasi, jos olet osa-aikatyössä.
  • ilmoittautumalla hakijaksi vuokratyöyritykseen tai hakemalla työpaikkaa vuokratyöyrityksen kautta.
  • julkaisemalla työnhakuprofiilin Työmarkkinatorilla(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun) tai muulla työnhakusivustolla tai julkaisemalla portfolion verkossa.
  • alkamalla yrittäjäksi.
  • hakemalla työskentelyä varten myönnettäviä apurahoja.

  • Ilmoita työllisyyspalveluille, millaista työtä olet hakenut, miten ja mistä. Asiantuntijamme sopii kanssasi määräajan, johon mennessä sinun pitää ilmoittaa työnhaustasi.
  • Käytä yhteydenottoihin Työmarkkinatorin asiointipalvelua(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun), ellet ole sopinut muuta ilmoitustapaa asiantuntijan kanssa.
  • Jos et ole täyttänyt työnhakuvelvollisuuttasi, saat muistutuksen. Työnhakuvelvollisuuden tai muiden velvoitteiden toistuva hoitamatta jättäminen vaikuttaa työttömyysetuuksien maksamiseen.
  • Ilmoita meille heti, jos esimerkiksi aloitat työn tai opinnot tai ryhdyt yrittäjäksi.

Jos työnhakusi katkeaa tai katkaistaan, et saa työttömyysetuuksia.

Toimi asiantuntijan kanssa sovittuun tapaan, sovittuun aikaan ja sovitun määräajan sisällä. Vastaa selvityspyyntöihin, puheluihin ja viesteihin, jotka saat meiltä. Työnhakusi saatetaan katkaista, jos et noudata sovittuja asioita tai vastaa työllisyyspalveluiden yhteydenottoihin.

Saat työnhakusi voimaan ilmoittautumalla uudelleen työnhakijaksi Työmarkkinatorin asiointipalvelussa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun). Jos et pysty asioimaan Työmarkkinatorilla, ota yhteys työllisyyspalveluiden neuvontaan.

Jos et enää tarvitse apua työnhakuun etkä tarvitse työttömyysetuuksia, päätä työnhakusi Työmarkkinatorin asiointipalvelussa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Työllisyyspalvelut ei saa osoitteenmuutostietoja väestötietojärjestelmästä, vaan sinun tulee ilmoittaa uusi osoite meille erikseen. Voit päivittää yhteystietosi Työmarkkinatorin asiointipalvelussa(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun). Ilmoita myös, jos puhelinnumerosi tai sähköpostisi muuttuu.

Jos kieltäydyt saamastasi työpaikasta tai velvoittavasta työtarjouksesta ilman pätevää syytä, voidaan sinulle asettaa 30–45 päivän pituinen karenssi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun). Karenssin ajalta sinulle ei makseta työttömyysetuuksia.

Jos jätät sovittuja velvollisuuksiasi toistuvasti täyttämättä, eroat työstä, keskeytät ja kieltäydyt palveluista tai laiminlyöt työssäolovelvoitteen, saatetaan sinulle asettaa tilanteesta riippuen 7–45 päivän karenssi.