Kruunuvuorenranta

Dronesta kuvattu näkymä kerrostalojen sisäpihalle.
Kuva: Lauri Rotko
Kruunuvuorenranta rakennetaan Kruunuvuorenselälle, vastapäätä kantakaupunkia. Vuoden 2030 alkupuolelle mennessä Kruunuvuorenrantaan rakennetaan koti 13 500 asukkaalle ja sinne syntyy noin 800 työpaikkaa.

Tällä sivulla

Kruunuvuorenranta alueena

Kruunuvuorenrannassa asutaan luonnon ympäröimänä, mutta lähellä palveluja. Loistavat ulkoilu- ja virkistysmahdollisuudet, merellisyys ja valotaide luovat alueelle oman tunnelmansa. Tulevaisuudessa Kruunuvuorenrannasta pääsee keskustaan ratikalla vartissa, kun Kruunusillat-raitiotieyhteys valmistuu.

Kruunuvuorenrannasta löytyy koti jokaisen tarpeisiin. Helsingin asumisen ja siihen liittyvän maankäytön toteutumisohjelman mukaisesti Kruunuvuorenrantaan rakennetaan omistusasuntoja, vapaarahoitteisia ja valtion tukemia vuokra-asuntoja, asumisoikeusasuntoja ja hintasäädeltyjä Hitas-asuntoja sekä asuntoja opiskelijoille ja senioreille. Talotyypit ja asuntojen pohjaratkaisut ovat monipuolisia.

Kruunuvuorenrannassa on yhdeksän aluetta, jotka ovat kaikki ilmeeltään hiukan erilaisia. Näistä Haakoninlahti on kantakaupunkimaisin. Alueella on myös erilaisia kaupunkipientaloja: Kaitalahden alueella tarjolla on tontteja omakotirakentajille. Koirasaarilla on mahdollisuus jopa omaan rantaan.
 

Kaikkialta Kruunuvuorenrannasta on korkeintaan muutaman sadan metrin matka merenrantaa kiertäville ulkoilureiteille tai luontopoluille. Luonnonmaisema vaihtelee kalliometsästä rantaniittyihin ja saaristoluotoihin. Luontopoluilla jylhät kalliot ja laaksojen lehdot vuorottelevat. 

Alueelle nimensä antanut Kruunuvuori on suurelta osin virkistysaluetta. Lähes erämaahenkisen alueen keskellä on kallion kainaloon jo tuhansia vuosia sitten jäänyt Kruunuvuorenlampi, joka rantoineen on merkitty luonnonsuojelualueeksi.

Stansvikin lehdon ja kaivosalueen luonnonsuojelualue on kooltaan noin viisi ja puoli hehtaaria. Kaivoskuilut ovat täyttyneet vedellä ja ne on aidattu, mutta ympärillä oleva luonto on tutustumisen arvoista. Kruunuvuoren kaakkoisosassa on suojeltu lehmusmetsikkö.
 

Kruunuvuorenrannasta tulee valon kaupunginosa, jota voi ihailla myös kantakaupungista, mereltä ja saarilta. Valaistus ja valotaideteokset ovat kiinteä osa Kruunuvuorenrannnan identiteettiä. Valotaide ja -teokset näkyvät yleisillä alueilla, tonteilla ja rakennuksissa.

Kruunuvuorenrannan kortteleissa valotaidetta tehdään prosenttiperiaatteella. Teokset toteutuvat osana korttelien rakentamista. Vanhaan öljysäiliöön rakennettu valo- ja maisemateos Öljysäiliö 468 on saanut lukuisia kansainvälisiä tunnustuksia. 
 

Valotaidetta Kruunuvuorenrannassa.
Kuva: Lauri Rotko

Kaavat ja suunnitelmat

Asemakaavoissa määritetään alueen maankäyttö, minne rakennamme esimerkiksi asuntoja, toimistoja ja puistoja tai missä kulkevat kadut ja muut väylät.

Kruunuvuorenrannan suunnitelmat karttapalvelussa - Avaa kartta suurempana(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Stansvikin uimaranta
Kuva: Sofie Jokinen

Rakentaminen

Rakennamme Kruunuvuorenrantaa entisen Laajasalon öljysataman paikalle, 260 hehtaarin alueelle. Rakentaminen on hyvässä vauhdissa ja jatkuu noin vuoteen 2030. Ensimmäiset asukkaat muuttivat Borgströminmäkeen ja Gunillankallioon syksyllä 2015.

Kantakaupunkimaisesta ilmeestä huolimatta osa asunnoista on erilaisia kaupunkipientaloja townhouseista kelluviin asuntoihin. Myös kerrostaloasumiseen haetaan uusia muotoja. Alueelta löytyy muun muassa loft-talo, kolmikerroksisia kaupunkivilloja, tähdenmuotoisia kerrostaloja ja 8–10-kerroksisia tornitaloja.

Rakentamisaikataulut karttakuvana.
Havainnekuva Kruunusillat-raitiotiestä

Liikenneyhteydet

Hyvät liikenneyhteydet takaavat vaivattoman liikkumisen Kruunuvuorenrannassa. Herttoniemen kautta pääsee moneen suuntaan niin julkisilla kuin henkilöautolla. Tulevaisuudessa matka Kruunuvuorenrannasta kantakaupunkiin taittuu ratikalla 15 minuutissa.

Liikkumisen tärkeitä linkkejä:
Reittiopas(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Kruunusillat-raitiotie(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Laajasalontien bulevardisointi(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)
Katso kartalta lähin kaupunkipyörä-asema(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Helsingin kaupunki on varmistanut tietyn autopaikkamäärän rakentumisen alueen asukkaille asemakaavoissa käytetyillä minimipaikkamääräyksillä. Minimipaikkamääräykset perustuvat muun muassa hyviin joukkoliikenneyhteyksiin.

Asukkaat pysäköivät joko alueellisiin pysäköintilaitoksiin, Kruunuparkkeihin sekä tonteille ja erikseen määritetyille alueille. Kaikki viisi alueen Kruunuparkkia on rakennettu. Taloyhtiöt vuokraavat autopaikkoja asukkailleen, joiden kautta voi tiedustella myös autopaikkojen varausastetta. Kruunuvuorenrannan Palvelu Oy huolehtii hallien ylläpidosta.

Vapaat vuokrattavissa olevat autopaikat(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Kadunvarsipaikat tulevat olemaan asukkaiden vierailijoiden ja alueella muuten asioivien käyttöön tarkoitettuja lyhytaikaisia pysäköintipaikkoja. Näillä kadunvarsipaikoilla tulee olemaan aikarajoitukset, jotka ovat nykysuunnitelmien mukaan voimassa vain arkipäivisin. Viikonloppuisin ja arkipyhinä paikat olisivat rajoittamattomia.

Asukas- ja yrityspysäköintijärjestelmää ei oteta alueella käyttöön, koska asukkaiden ja yritysten pysäköinti on suunniteltu tonteille.

Alueen vielä rakentuessa pysäköintijärjestelyissä voi olla poikkeuksia ja pysäköintirajoitukset kannattaa aina tarkistaa liikennemerkeistä. Katujen varsilta on tarjottu tilapäisesti pysäköintipaikkoja mm. tonttien rakentajien käyttöön, joita myös alueella jo asuvat asukkaat ovat voineet hyödyntää. Nämä tilapäiset pysäköintipaikat vähenevät rakentamisen edetessä ja poistuvat lopputilanteen järjestelyjen toteutuessa.
 

Palvelut

Alueen valmistuttua tärkeimmät julkiset ja kaupalliset palvelut ovat kävelyetäisyydellä. Suuri osa kaupallisista palveluista tulee sijoittumaan keskustakortteliin.

Palvelukarttaupotus Kruunuvuorenrannan palveluista - Avaa kartta suurempana(Linkki johtaa ulkoiseen palveluun)

Yhteystiedot

Nimi
Kati Kiyancicek

Titteli
Projektinjohtaja
Kuvaus
Rakentamisen ja suunnittelun koordinointi Kaupunginkanslia, aluerakentaminen

Nimi
Mikko Ahola

Titteli
Projektipäällikkö
Kuvaus
Rakentamisen ja suunnittelun koordinointi Kaupunginkanslia, aluerakentaminen

Nimi
Kruunusillat -hanke

Kuvaus
https://kruunusillat.fi/ Kruunusillat-raitiotie yhdistää Kruunuvuorenrannan, Laajasalon, Korkeasaaren ja Kalasataman Hakaniemeen vuonna 2027. Samalla syntyy uusi merellinen reitti myös pyöräilijöille ja jalankulkijoille.

Nimi
Joonas Hakkila

Titteli
Projektinjohtaja
Kuvaus
Rakennushankkeiden työnaikainen yhteensovitus ja haittojen minimointi

Tämän sivun löydät myös osoitteella hel.fi/uuttahelsinkia/kruunuvuorenranta.