Ändringar presenteras i omfattning och kostnader för projektet Dals samsjukhus

Projektet Dals samsjukhus, ett projekt som är gemensamt för Helsingfors stad och HUS, utgör en förnyelse av Dals sjukhusområde under 2020-talet. På grund ökade byggkostnader presenteras ändringar av projektets innehåll för att minska kostnaderna, och en ökning av maximipriset föreslås. Antalet vårdplatser är oförändrat.
 Dals sjukhusområde år 2030. Diagonal flygbild från väst, om de föreslagna ändringarna genomförs.  Dals samsjukhus/Laakson Latu. 
 Bild: Laakson Latu
Dals sjukhusområde år 2030. Diagonal flygbild från väst, om de föreslagna ändringarna genomförs. Dals samsjukhus/Laakson Latu. Bild: Laakson Latu

Det återstår att ta ändringen av projektplanen till politiskt beslutsfattande. Ärendet behandlas 17.11 av Stadsmiljönämnden i Helsingfors, sektionen för byggnader och allmänna utrymmen. Därefter fattas besluten av förtroendeorganen, både i Helsingfors stad och i HUS. Helsingfors stads social- och hälsovårdsnämnd lämnar också ett utlåtande om de i projektplanen föreslagna ändringarna.

Rättspsykiatrin får nya lokaler i Ohkola

Den största förändringen i projektplanen gäller rättspsykiatriska lokaler. Det föreslås att lokaler för rättspsykiatrin byggs i Ohkolaområdet i Mariefors, i stället för i Dal där de finns nu. Därmed skulle projektet bygga två nya sjukhusbyggnader på Dals sjukhusområde och en tredje i Ohkola.

I övrigt blir psykiatrisk sjukhusvård och psykiatrisk vård för barn och unga kvar i Dalsområdet. Antalet vårdplatser inom den psykiatriska sjukhusvården förblir oförändrat.

Huvudbyggnaden blir lägre

Besparingar eftersträvas också genom att minska huvudbyggnadens yta, och då blir byggnaden en våning lägre. Antalet vårdplatser skulle förbli oförändrat, men även patientrum för 2–3 personer skulle finnas tillgängliga.

Tidigare var planen att bygga enbart patientrum för en person. Psykiatriavdelningarna har fortfarande endast enpersonsrum. Patientrum för flera personer kommer att tas i bruk på Helsingfors sjukhusavdelningar.

En skyddad byggnad blir kvar för staden

Man skulle avstå renoveringen av en gammal byggnad och denna skulle frigöras från projektet. Till skillnad från den tidigare planen förblir byggnaden i stadens ägo och beslut om dess användning fattas senare. De i byggnaden planerade funktionerna placeras huvudsakligen i andra byggnader i Dalsområdet.

Stigande byggkostnader tvingade fram besparingar

Det föreslås att maximipriset höjs när planer och kostnader specificeras. Den främsta orsaken till behovet av en ökning är stigande byggkostnader. Det föreslås också att maximipriset knyts till byggkostnadsindex, varvid maximipriset revideras en gång per år.

Under projektplanens godkännandefas år 2020 beslutades att maximipriset skulle vara 838 miljoner euro i kostnadsnivån för november 2019. Nu presenteras ett nytt maximipris på 870 miljoner euro i kostnadsnivån för november 2019 (1 003 miljoner euro i nuvarande kostnadsnivå). 

Förnyat sjukhusområde i Helsingfors innerstad

De mest omfattande funktionerna som hamnar i Dal är Helsingfors stads och HUS:s psykiatriska sjukhusvård samt Helsingfors sjukhus, för vilka det blir sammanlagt över 900 vårdplatser. Dessutom blir det lokaler för HUS:s krävande neurologiska rehabilitering, för olika polikliniker samt för undervisning och forskning. Enligt den nuvarande planen blir helheten klar 2030.

Slutgiltigt beslut om uppdateringen av projektplanen fattas av Helsingfors stadsfullmäktige och HUS-sammanslutningens gemensamma styrelse i början av 2023.

Beställare av projektet är Fastighetsaktiebolaget Gemensamma Sjukhuset i Dal, som ägs till lika delar av Helsingfors stad och HUS. Byggprojektet genomförs som en allians.