Arbetet med det nya bostadsområdet Södra Postparken börjar beredas

Under det kommande decenniet kommer cirka 3 500 bostäder och kontorslokaler för cirka 2 000 anställda att byggas intill Ilmala station. Projektet, som startar nu och kommer att pågå till slutet av 2028, innebär att staden kommer att ta bort mark från en soptipp som stängdes på 1960-talet och utföra bland annat el-, vatten- och vägarbeten.
Karta över byggområdet.
Karta över byggområdet.

De första två åren av projektet kommer att ägnas åt att rengöra den tidigare soptippen. Enorma mängder delvis förorenad mark grävs upp från området och ersätts med ren återvunnen mark från andra arbetsplatser. Därefter påbörjas byggandet av kommunalteknik som gator, el- och vattendistribution och gatubelysning.

Syftet är att Södra Postparken ska ha invånare redan i början av 2030-talet. Detaljplanen för området vann laga kraft i december i fjol. Bredvid Södra Postparken ska man senare bygga bostadsområdet Centrala Postparken, som för närvarande är under planering. I Postparkens område norr om dem bor det redan människor.

Arbetet påbörjas under höstlovsveckan

Markarbetena i Södra Postparken inleds under veckan som startar den 14 oktober och som är en höstlovsvecka på många håll i södra Finland. Området där soptippen tidigare var belägen kommer att inhägnas och asfalten tas bort.

I Södra Postparken ligger numera Postens huvudkontor. Dessutom finns det genomfartstrafik i området. På grund av byggnadsarbetet kommer Postiljonsgatan att stängas av för fotgängare och cyklister i den södra delen vid den tidigare Budgatan. Övrig trafik är tills vidare oförändrad.

Arbetet på den tidigare soptippen kommer att orsaka en del buller i den nära omgivningen. Arbeten som orsakar särskilt störande buller utförs mellan kl. 7 och 22 på vardagar.

Entreprenören är GRK Suomi Oy.