Bekanta dig med ditt områdes och stadens gemensamma OmaStadi-förslag

I mars–april slutförs förslagen på webbplatsen OmaStadi och på temabaserade Raksa-verkstäder.
Kuvassa kerrotaan numeroilla OmaStadin tämän hetken ehdotusten aiheet ja lukumäärät.

I mars–april slutförs förslagen på webbplatsen OmaStadi och på temabaserade Raksa-verkstäder.

Eftersom stadsborna är intresserade av motion och friluftsliv har det gjorts flest förslag inom dessa teman i alla Helsingfors stordistrikt. I nästan alla områden har det näst mest populära temat för förslagen varit parker och natur.

Bland hela stadens gemensamma förslag finns hälsa och välfärd samt social gemenskap i täten. För närvarande finns det sammanlagt 510 förslag på webbplatsen OmaStadi. Antalet förslag kan variera under samutvecklingen. De slutgiltiga förslagen färdigställs senast den 7 maj.

Bekanta dig med ditt områdes och hela stadens gemensamma OmaStadi-förslag(Länk leder till extern tjänst).

Utvecklingschefen för enheten för delaktighet och rådgivning, Kirsi Verkka, uppmuntrar alla intresserade att delta.

”Stadsborna har aktivt deltagit i att kombinera och utveckla förslag på webbplatsen OmaStadi och en del av dem som lämnat förslag har till och med ordnat webbträffar. Stadslotsarna har handlett stadsborna i att kombinera liknande förslag som riktar sig till samma tjänst eller område och på många sätt hjälpt till med utvecklandet av förslagen. Nu i mars–april får vi även med stadens sakkunniga i det gemensamma utvecklandet. Förslagen framskrider successivt mot röstningen.”

Delta i temabaserade Raksa-verkstäder i april

Syftet med de temabaserade Raksa-verkstäderna är att slutföra förslagen tillsammans med stadens sakkunniga och stadsborna före kostnadsberäkningen och omröstningen. Stadens sakkunniga kommenterar också förslagen på webbplatsen och hjälper stadsborna att få förslagen i en genomförbar form som uppfyller OmaStadi-kriterierna.

Förslagen kan redigeras på webbplatsen OmaStadi fram till den 7 maj 2021. Stöd för att utveckla förslagen fås bäst av det egna områdets stadslots.

OmaStadi är Helsingfors stads sätt att genomföra deltagande budgetering. Under hösten 2020 startades andra omgången av OmaStadi. I oktober fick stadsborna komma med idéer för vad staden ska använda 8,8 miljoner euro. 1 463 idéer lämnades in inom den utsatta tiden. På basis av OmaStadis kriterier gick 1 150 idéer vidare till följande skede. De mest populära temana var motion och friluftsliv, parker och natur, den byggda miljön samt gemenskap. I början av året utvecklades idéerna till förslag på webben och områdesvisa Raksa-verkstäder. På de temabaserade Raksa-evenemangen som inleds i april hjälper stadens sakkunniga till med att slutföra förslagen. Förslagen kan redigeras på webbplatsen OmaStadi fram till den

7 maj
2021. Därefter kommer man att upprätta kostnadsramar för förslagen. Nästa höst väljs de förslag som staden ska genomföra genom en gemensam omröstning.

Läs mer:

OmaStadi(Länk leder till extern tjänst)


Helsingfors stads stadslotsar

Här kan man följa med genomförandet av objekten från föregående omgång(Länk leder till extern tjänst)

Foto: KMG.