”Avsikten är att vid diskussionen gå igenom läget beträffande de ungas välfärd och arbetet som kan göras för att stödja dem samt observationer från den senaste tiden. Samtidigt ska man konkret gå igenom följande steg i samarbetet. Målet är ett ännu tätare samarbete för att främja och uppnå det gemensamma målet – barnens välfärd. Helsingfors ska vara en trygg stad för alla. Vi måste nu i samarbete bryta trenden med psykiskt illamående och brottslighet hos de unga. För att lyckas med det behöver vi alla aktörer och familjer”, säger borgmästare Vartiainen.
På senare tid har diskussionen om de ungas välbefinnande och till exempel ungdomsbrottsligheten gått het. Den offentliga diskussionen har ofta kretsat kring straffbarhet och förhindrandet av brottslighet. Förbyggande åtgärder och förstärkt delaktighet har ändå uttryckligen också en nyckelroll. Avsikten med diskussionen som nu förs är att också fundera på hur samarbetet med familjerna kan förstärkas ännu mer.
Tidigt ingripande centralt
Det är viktigt att olika aktörer i Helsingfors tillsammans och beslutsamt ingriper i ungdomsbrottslighetens och utslagningens olika uttrycksformer. Staden, Helsingforspolisen och olika organisationer, såsom även många anda samhälleliga aktörer och de ungas familjer har en viktig roll i detta. Man har tillsammans identifierat att det är väsentligt att i multiprofessionellt samarbete ingripa i fenomenet i ett tidigt skede och att satsa på effektiva åtgärder. Målet för rundabordsdiskussionen är att ytterligare förtäta samarbetet mellan aktörerna och identifiera hur staden tillsammans med sina samarbetsparter kan agera för att ännu bättre förebygga problem.
Helsingfors stad har ett intensivt och rättframt samarbete med Helsingforspolisen. Stadens ledning träffar regelbundet Helsingforspolisen ledning och effektiva åtgärder koordineras för att förbättra den allmänna säkerheten. Staden har också under en lång tid samarbetat med organisationer och många andra intressentgrupper. De här parterna har en stark roll i förebyggande verksamhet och därmed också i förutsättningarna för att lyckas.
Avsikten är att diskutera läget med tanke på kontaktytan mellan olika aktörer och ur de olika aktörernas perspektiv samt att gå igenom uppfattningar om utvecklingens riktning under den senaste tiden samt förebyggande åtgärder och åtgärdernas inriktning. Dessutom ska man diskutera ett tätare samarbete, eventuella utmaningar och lösningar.