Byggandet av nya gator börjar i Busholmens sydvästra del

Helsingfors stad börjar bygga gator i det nya bostadsområdet i den sydvästra delen av Busholmen i juli. Projektet orsakar buller, men påverkar inte trafiken nämnvärt på trafiken.
Karta över Busholmen, Map of Jätkäsaari

Byggandet av gator, vattenförsörjning och kommunalteknik inleds i den sydvästra delen av Busholmen under veckan som börjar den 17 juli. Byggprojektet omfattar byggandet av Eldslandsgatan, Tongagränden, Samoagränden, Barbadosgränden, Barbadosgatan, Kanariegatan och Haitigränden. Gatorna byggs i etapper och arbetet pågår fram till början av 2024.

Dessutom omfattar projektet byggandet av Utterkanalens strandmur mellan Eldslandsgatan och Haitigränden, samt byggandet av en ny avloppspumpstation i Eldslandsparken och rivningen av den tillfälliga pumpstationen.

En del av arbetet utförs även på korsande och anslutande gator i samband med anslutning av konstruktionerna och kommunaltekniken.

I projektet ingår arbetsskeden som orsakar buller och damm, såsom pålning, jordtransporter och eventuell schaktning. Jordtransporterna utförs från mitten av juli till början av 2024. Enligt planen utförs pålningen från slutet av juli till mitten av oktober. Bullriga arbeten utförs vardagar klockan 7–18. Entreprenören är YIT. 

Eftersom arbetet utförs på ett område som ännu inte är byggt, har arbetet ingen stor påverkan på trafiken utanför byggplatsen. Rutterna till byggplatsen ska i mån av möjlighet undvika redan byggda hus på så långt avstånd som möjligt.

Byggandet av gatorna och kommunaltekniken möjliggör bostadsbyggande i området i framtiden. Området Melkökajen får bostäder för cirka 2 300 personer, ett daghem, en skola och verksamhetslokaler.