Päiväkoti Roba och Daghemmet Roban ligger i en gammal affärs- och kontorsbyggnad från 1983 och finns på alla sex våningar i byggnaden. Båda daghemmen har egna utrymmen inomhus i huset och på översta våningen finns personalutrymmena. Daghemmen ersätter Daghemmet Albert, Päiväkoti Meripirttis verksamhetsställen på Sandstrandsvägen 6 och Petersgatan 14 samt en del av paviljongutrymmena för Päiväkoti Kaisaniemi.
Daghemsverksamheten inleddes i början av augusti på Stora Robertsgatan. Lokalerna är planerade för 240 barn. För närvarande finns det 130 barn på den finskspråkiga sidan och 63 på den svenskspråkiga sidan.
Trots stadskärnans vimmel skapar gågatan en trygg miljö vid daghemmets entré. Den stora skyddade innergården är trivsam och används endast av daghemmet.
”De familjer vars barn kommer till daghemmet är vana vid stadslivet. Centrum som läge anses som något positivt, antingen arbetar föräldrarna här i närheten eller så bor de i centrum eller nära centrum. För utevistelse och utflykter utnyttjar daghemsgrupperna inte bara innergården utan även närområdets offentliga grönområden, såsom Sinebrychoffparken och Johannesparken, och använder därmed staden som inlärningsmiljö”, berättar daghemsföreståndarna Kaisa Viitanen och Lise-Lotte Ekberg-Tallqvist.
Ovanligt objekt som daghem
Det finns få lokaler och tomter i stamstaden som är lämpliga för daghem, men antalet barn i området ökar. Omvandlingen av användningsändamålet och ombyggnaden av byggnaden är oftast ett bättre alternativ än rivning, och daghemmen är ett bra exempel på hur flexibel en byggnad kan vara.
Byggnaden ägs av Sponda Investment Properties A Oy och Helsingfors stad hyr lokalerna. Byggnadens huvudplanerare är arkitekt Ilkka-Antti Hyvärinen från Trium Arkkitehdit Oy.
Projektet har planerats enligt miljöcertifikatet BREEAM och ansökningsprocessen för certifikatet har inletts.
Planeringen har påverkats inte bara av daghemmens behov utan även av det ovanliga läget. Daghemmen på Stora Robertsgatan är unika i hela Helsingfors till sin omfattning. Helheten är den största och ett av de få daghem som ligger i en gammal kontorsbyggnad.
Olika myndighetsbestämmelser samt stadens planeringsanvisningar, som är striktare för daghem än för affärs- eller kontorsbyggnader, ställde utmaningar på omvandlingen av en kontorsbyggnad till daghem. Särskild uppmärksamhet fästes vid personsäkerheten, inomhusluftens kvalitet, belysningen, brandsäkerheten, ljuddämpningen och tillgängligheten.
”För stadens del styrdes planeringen av lokalerna med planeringsanvisningen för daghem, som är stadens eget anvisningshäfte. Kontorsbyggnaden lämpade sig väl för de lokaler och gruppstorlekar som daghemmet behövde och bl.a. kunde man placera nya ventilationsrör i de låga rumshöjderna med skicklig planering.
Fastigheten har andra användare utöver daghemmet och i trappuppgången som daghemmet använder rör sig utomstående personer, så säkerheten förbättrades genom att man endast kan ta sig till daghemmets lokaler genom dörrar med passagekontroll”, förklarar projektchef Marjut Rantapuro från Helsingfors stads stadsmiljö.
Båda daghemmens personal deltog aktivt i byggherrearbetsgruppen från början. Lokalerna är planerade för flexibilitet. Daghemmens olika våningar har väggar och möbler som kan flyttas, och med hjälp av dem kan personalen lätt skapa olika miljöer för lek och inlärning. Största delen av rummen är planerade temavis – daghemmet har bland annat ett byggnadsrum, olika ateljérum för pyssel och konst, ett naturrum, ett rollspelsrum och ett rum för de olika sinnena. I framtiden är tanken att ändra rummens teman enligt barnens önskemål.