I publikationen granskas resultaten från OmaStadi-omröstningen och Helsingforsbornas deltagarfrekvens. OmaStadi är Helsingfors sätt att genomföra deltagande budgetering.
Helsingfors stad riktade 2021 sammanlagt 8,8 miljoner euro till genomförandet av förslag som gemensamt förberetts av invånarna och stadens experter. En femtedel av medlen riktades till projekt som gäller hela staden och resten till sju stordistrikt enligt antalet invånare.
De förslag som skulle genomföras valdes genom omröstning, och alla Helsingforsbor som fyllde 12 år under omröstningsåret och äldre var röstberättigade. Omröstningen skedde på OmaStadi-webbplatsen genom identifiering med mobilcertifikat eller bankkoder. Personalen på stadens olika serviceställen hjälpte också till med röstningen. Skolelever kunde rösta med Wilma-koder.
I OmaStadi röstade 8,1 procent av alla röstberättigade, det vill säga 47 064 Helsingforsbor. Deltagandet varierade ungefär mellan 5,9 procent i Östra stordistriktet och Östersundom och 12,3 procent i Sydöstra stordistriktet. Kvinnor röstade mer än män i alla stordistrikt.
Enligt postnummer varierade deltagandet klart hos Helsingforsbor som fyllt 20 år. Jämfört med föregående omröstning jämnades dock de områdesvisa skillnaderna i deltagandet ut en aning.
I OmaStadi röstade barn och unga i Mellersta stordistriktet allra mest
Av åldersgrupperna röstade barn i grundskoleåldern allra mest, nästan en femtedel av dem röstade i OmaStadi. Den näst aktivaste åldersgruppen var 30–49-åringar. Den minst aktiva åldersgruppen var Helsingforsbor som fyllt 75 år.
Även om barns deltagande var högst bland åldersgrupperna, minskade det avsevärt jämfört med föregående OmaStadi-omröstning. Barns fortsatt starka deltagande förklaras av att många skolor gav möjlighet att rösta under skoldagen.
Sammanlagt 396 förslag hade utarbetats utifrån stadsbornas idéer tillsammans med stadens experter, och 75 förslag valdes att genomföras. Man kunde rösta på både förslag från ett valfritt stordistrikt och på förslag som gällde hela staden. Man fick välja så många förslag som kunde omfattas av områdets anslag. Förslagen fick sammanlagt 403 474 röster.
Förslag som gällde motion och friluftsliv fick allra flest röster när man jämför samtliga röster. Jämfört med föregående omgång i OmaStadi 2019 fick i synnerhet stadens gemensamma förslag fler röster än tidigare.
Jämlika möjligheter till flerkanaligt deltagande
Helsingfors har som mål att ge stadsborna jämlika möjligheter att delta. Ur detta perspektiv är det viktigt att staden och andra förvaltningsnivåer ger olika möjligheter till flerkanaligt deltagande, så att invånarna kan hitta de bästa sätten och kanalerna att delta.
Det skulle därför vara ändamålsenligt att framöver undersöka närmare de faktorer som påverkar deltagarfrekvensen i OmaStadi, så att eventuella hinder för deltagande kan undanröjas.
I deltagande budgetering fattar invånarna beslut om användningen av offentliga medel. Enligt verksamhetssättet ska invånarna komma med idéer om innehåll och rösta på hur beloppet i den deltagande budgeteringen ska användas.
Deltagande budgetering har använts runtom i världen sedan 1980-talet. Den har tillämpats sedan 2010-talet i finländska städer och kommuner.
I Finland grundar sig deltagande budgetering på kommunallagen om kommuninvånarnas rätt att delta i och påverka kommunens verksamhet (5 kap. 22 § i kommunallagen 410/2015). Den deltagande budgeteringen kan tillämpas på många olika sätt. Helsingfors stads version av modellen heter OmaStadi.
Läs mer:
Helsinki Region Infoshare(Länk leder till extern tjänst)
Länk till undersökningen (På finska)
Sammanfattning av undersökningen (På finska)
OmaStadi
(Länk leder till extern tjänst)
Statistik- och forskningsinformation om Helsingfors
Hitta ditt sätt att delta i och påverka utvecklingen av Helsingfors(Länk leder till extern tjänst)
Teckning: Minna Alanko, Helsingfors stads materialbank.