Eurocities-nätverkets ekonomiforum för samman städer för att hitta lösningar på ekonomins återhämtning

De stora europeiska städernas Eurocities-nätverk för samman stadsutvecklare för att hitta lösningar på återhämtningen efter coronakrisen.

Economic
Development Forums möte, som nu ordnas elektroniskt för första gången, betonar städernas och innovationernas betydelse i återhämtningen efter coronakrisen.

– Städerna har en betydande roll i återhämtningen efter coronakrisen, och de har kompetensen och förståelsen för att lösa utmaningar på lokal nivå. Städerna kan också vara med i de nationella lösningarna. Helsingfors samarbetar aktivt med företag, och genom dessa projekt kan vi stöda företagens forsknings- och produktutvecklingsverksamhet. Tillsammans med de sex största städerna har vi också berett åtgärder för att stöda digitaliseringen av städerna och deras lokala företag samt för att främja tjänster på våra områden som utvecklar sysselsättningen och kompetensen, säger biträdande borgmästare och EDF-ekonomiforumets ordförande Pia Pakarinen. 

Olika innovationer, såsom lösningar för cirkulär ekonomi, kan vara viktiga för återhämtningen efter coronaviruset.

– Digitaliseringen och den gröna tillväxten har en central roll i återhämtningen. Helsingfors kommer snart att besluta om en 20 miljoner euros satsning på företagsverksamhet inom cirkulär ekonomi samt företagande bland högskolestuderande och nyexaminerade. Helsinki Energy Challenge medför också lösningar för vårt mål för kolneutralitet, fortsätter Pakarinen.

Helsingfors och Uleåborg förbinder sig starkt till verkställandet av Finlands program för hållbar tillväxt, där städerna och deras innovationsekosystem har en viktig roll.

Mötet som ordnas i Uleåborg är forumets första möte som ordnas på webben. Det virtuella genomförandet har krävt nya tillvägagångssätt. För arrangemangen och i produktionen används bland annat Elisas 5G-nätverk.

– Mötet koncentrerar sig särskilt på urbana innovationsekosystem, som vi i Uleåborg kan visa upp fina exempel på, till exempel BusinessAsema, OuluHealth och innovationsmiljön i Uleåborgs hamn. Forumets deltagare kommer säkert att få användbara idéer och redskap, konstaterar Uleåborgs stadsdirektör Päivi
Laajala.

Ekonomiforumet koncentrerar sig på innovationsverksamhet och utveckling av städernas livskraft

Eurocities är ett nätverk för stora europeiska städer som främjar sina medlemsstäders ekonomiska, samhälleliga och sociala utveckling. I nätverket ingår 140 städer från 39 olika länder. I nätverkets städer bor cirka 130 miljoner människor. Nätverkets sekretariat ligger i Bryssel.

Economic Development Forum fokuserar på närings- och innovationspolitik samt gemensamma teman som främjar städernas konkurrenskraft. Helsingfors inledde sitt ordförandeskap för forumet 2020. Pia Pakarinen fungerar som forumets ordförande.

Över 200 deltagare från olika städer runt om i Europa kommer att delta i mötet. Mötets huvudtalare är EU-kommissionär för innovation Mariya Gabriel samt Financial Times ekonomiska kommentator Martin
Sandbu.

Ytterligare information:

Innovative(Länk leder till extern tjänst) cities – creating a resilient economy 17–19.3.2021, program(Länk leder till extern tjänst)

Sociala medier: #EDFcities

Eurocities(Länk leder till extern tjänst)