Fiskehamnens bibliotek inleder sin verksamhet med en fest för alla

Det efterlängtade biblioteket i Fiskehamnen öppnar sina dörrar måndagen den 15 januari klockan 11. Biblioteket på andra våningen i köpcentret Redi är en personlig allaktivitetslokal med fokus på möten med barn, unga och familjer. På invigningsdagen ordnas ett festprogram för besökare i alla åldrar.
Två biblioteksanställda på Fiskehamnens bibliotek.
Biblioteket utgör en lugn plats i köpcentrets livliga miljö. Bild: Maarit Hohteri

Fiskehamnens bibliotek har planerats tillsammans med invånarna: Över 800 personer deltog i enkäter och verkstäder för att planera biblioteket. Invånarnas synpunkter har beaktats i planeringen av både verksamheten och inredningen.

– Fiskehamnens bibliotek är kanske litet, men det är en viktig tilläggstjänst i det växande Fiskehamnsområdet. Vi vill vara en del av invånarnas vardag och särskilt locka barn och unga till att läsa. Biblioteket utgör en lugn plats i köpcentrets livliga miljö. Det stimulerar fantasin och alla är välkomna där. Jag ser fram emot att öppna dörrarna och se områdets invånare samt köpcentrets kunder ta emot biblioteket, berättar Erna Marttila, bibliotekschef för Fiskehamnens bibliotek.

Utöver de bekanta bastjänsterna erbjuder Fiskehamnens bibliotek också regelbundna evenemang, såsom sagostunder, spelaktiviteter, filmvisningar och litteraturcirklar. Biblioteket har en omfattande samling barn- och ungdomslitteratur, med tanke på bibliotekets storlek. Urvalet av vuxenlitteratur är mindre, men det är noggrant kuraterat och har varierande teman.

Tårta, musikframträdanden och Supermarsvinets besök under invigningen

Invigningsfesten för Fiskehamnens bibliotek erbjuder ett program för hela dagen. Dörrarna öppnas klockan 11 och sedan får vi njuta av musik framförd av unga cellister från Mellersta Helsingfors musikinstitut, samt invigningstal av Paavo Arhinmäki, biträdande borgmästare för kultur- och fritidssektorn, och Lotta Muurinen, tf. chef för områdesbibliotekstjänsterna. Tårta kommer att serveras till de första 200 besökarna.

Program för de yngsta i familjen hålls från klockan 14, då den välkända barnmusikern Tuomo Rannankari uppträder. Klockan 15 kommer barnboksförfattaren Paula Noronen och Supermarsvinet på besök till biblioteket.

Mot slutet av dagen får vi lyssna på poesi när Nuorten Open Mic intar scenen. Nuorten Open Mic leds av Marjuli Heliö och Natalia Karjalainen och riktar sig till unga poeter. Programmet inleds av de unga poeterna Sakari Bister och Anette Antila. Alla ungdomar får möjligheten att greppa micken.