Framför din åsikt om vinterunderhållet av gatorna i Helsingfors

Berätta vad du anser om vinterunderhållet av gatorna i Helsingfors. Finns det någon plats i staden som du i synnerhet vill berömma eller kritisera? Staden ber Helsingforsbor och besökare i staden att besvara en enkät om hur vinterunderhållet har lyckats under vintern 2022–2023.
Plöjning i Suutarila
Bild: Roni Rekomaa

I enkäten får du besvara frågor om vinterunderhållet av trottoarer, cykelvägar och körbanor samt de friluftsleder och parkvägar som plogas.

Det tar 5–10 minuter att besvara enkäten. Svaren från enkäten används för att utveckla underhållet. Du kan besvara den kartbaserade enkäten på finska, svenska eller engelska.

Besvara enkäten (kartbaserad)(Länk leder till extern tjänst)

Kortadress: https://bit.ly/talvikunnossapito23(Länk leder till extern tjänst)

Även personer med nedsatt syn har möjlighet att besvara en tillgänglighetsanpassad enkät.

Besvara enkäten för personer med nedsatt syn (tillgänglighetsanpassad)(Länk leder till extern tjänst)

Kortadress: https://bit.ly/talvikunnossapito23-kartaton(Länk leder till extern tjänst)

Besvara enkäten senast den 20 mars 2023. Om du vill ge specifik respons som kräver omedelbara åtgärder, kan du skicka ett meddelande via stadens responskanal: hel.fi/respons.

Energisparåtgärderna och effekter av kriget i Ukraina har utmanat vinterunderhållet

I år har nya försök genomförts inom snöarbetet bland annat i fråga om uppläggning, lagring och smältning av snö. I vinter har parkeringsplatser i Vallgård samt i Bortre Tölö använts som snödeponier. I försöket lagras snö på parkeringsplatserna och den forslas inte bort.

”Vi genomför årligen en enkät om vinterunderhållet, eftersom respons från Helsingforsborna är viktig. Vi granskar enkätresultaten och kartmarkeringarna områdesvis och använder oss av dem när vi organiserar vinterunderhållet och utvecklar vårt arbete. I vinter har vi glädjande nog även fått mer positiv respons. Vi beaktar responsen och den är viktig, även om vi inte nödvändigtvis kan åstadkomma en förbättring på varje enskild gata omedelbart”, säger Tarja Myller, teamchef för underhållet av gatuområdena inom Helsingfors stadsmiljösektor.

I Helsingfors finns det totalt nio snötippar. Snötippen på Ärtholmen har varit tillgänglig endast dagtid klockan 7–22 i vinter.

Råvarubristen och energikrisen till följd av kriget i Ukraina har påverkat även vinterunderhållet. Tillgången på saltlösning har varit begränsad och bristen på den har påverkat särskilt underhållsmetoderna på cykel- och gångvägar med effektiviserat vinterunderhåll. För att spara el har staden i vinter frångått uppvärmning av trappor som ska underhållas.

Rutterna med effektiviserat underhåll utökades inför vintern 2022–2023 och omfattar nu 95 kilometer cykel- och gångvägar.

Så här sköter Helsingfors vinterunderhållet

Gatorna i Helsingfors plogas alltid i enlighet med underhållsklasser som bestämts i förväg. Arbetet har prioriterats så att huvudlederna, gatorna med kollektivtrafik och de viktigaste gång- och cykelvägarna underhålls först. Därefter kommer bostadsgatorna.

Staden ansvarar för halkbekämpningen på körbanorna och cykelvägarna samt trottoarerna i förstadsområdena. I innerstaden ansvarar fastighetsägarna för underhållet av trottoarer.

Det finns cirka 1 200 kilometer gator och vägar för biltrafik där staden ansvarar för underhållet samt cirka 2 500 kilometer cykel- och gångvägar.