Fullspäckad kultursommar i Helsingfors – återhämtningsunderstödet från coronapandemin gav jobb till hundratals konstnärer

Det var fullspäckad kultursommar i Helsingfors och återhämtningsunderstödet från coronapandemin gav jobb till hundratals konstnärer.
Lippahattupäinen mies kävelee ja soittaa viulua keskustan kadulla.

Kultur- och fritidssektorns understöd för återhämtningen från coronapandemin ledde till ett rekordartat evenemangsrikt kulturutbud i Helsingfors under sommaren. I och med det varierade evenemangsutbudet kunde man också sysselsätta väldigt många kulturaktörer som har haft det tufft under den långa pandemitiden med dess restriktioner. Invånare och besökande turister i Helsingfors fick njuta av en stor mängd upplevelser – de flesta gratis – som ordnades på olika håll i staden.

Tack vare understödet för återhämtning från coronapandemin kunde kultur- och fritidssektorn i sommar erbjuda ett mer omfattande och mångsidigt evenemangsutbud än någonsin tidigare både i centrum och i kulturhusen. Evenemangen på Esplanadestraden, kulturhusens gårdar och gatorna i centrum lockade tiotusentals invånare och turister. Bara evenemangen på Esplanadestraden samlade nästan 100 000 besökare under sommaren.

Späckat med evenemang på sommargårdarna och Esplanadestraden

På kulturhusens sommargårdar och Esplanadestraden anordnades sammanlagt över 300 evenemang under sommaren. De traditionella evenemangen på Esplanadestraden började i mitten av maj och fortsatte fram till första veckoslutet i september. Totalt kunde man se över 130 olika personer framträda på Esplanadestraden under sommaren. Åskådarna fick njuta av bland annat musikframträdanden, dans, cirkuskonster och stå upp-komik. Vid invigningen den 19 maj bjöds det på stjärnglans i form av Maria Ylipää och Emma Salokoski. Den nya inhemska stadsfestivalen med folkmusik, Etno-Espa, drog i gång 1 augusti med att det världsberömda folkmusikbandet Värttinä gick upp på scenen.

På programmet i kulturhusens gårdar stod bland annat musikspelningar, stadsodling, danskurser, open stage-kvällar och teater. Tack vare understödet för återhämtningen från coronapandemin kunde man till exempel skapa en evenemangspark i Nedre Malm, där konst och kultur blev tillgängligt för alla Helsingforsbor i kulturförnyelseområdet. Man anordnade också ett evenemang på Månsasgårdens Sommartorg och ordnade en 30-årsfest för Gamlasgårdens i Gamlas. Vid evenemangen som finansierades av understödet i sommar uppträdde ungefär 480 konstnärer.

Levande gator och spårvagnskonstevenemang sysselsatte över 100 konstnärer

Evenemanget Helsingfors Levande gator ägde rum mellan juni och augusti på olika håll i Helsingfors centrum – från Helsingforsbiennalens paviljong på Salutorget och Magasinparken i Tölöviken till Finlands nationalmuseums sommargård, Esplanadsestraden och sommargatorna framför Designmuseet. För att uppmärksamma återgången till vardagen och skolstarten livades centrum upp den 11 augusti genom ett evenemang där miljöerna kring spårvagns- och tunnelbanehållplatserna och Helsingfors centralstation omvandlades till scener, estrader och gatuteatrar till de förbipasserades förtjusning. Evenemanget med spårvagnskonst och Levande gator gav arbetstillfällen till ungefär 110 konstnärer.

"Sommarens programpunkter som har gått att genomföra tack vare understödet för återhämtningen från coronapandemin stöttade kulturaktörer, lockade stadens invånare tillbaka till kulturen och livade upp centrum. Med hjälp av finansieringen gjorde vi en satsning på att alla Helsingforsbor och besökare i staden skulle få trivas och umgås, nu när pandemirestriktionerna äntligen är borta. Det rika evenemangsutbudet är också ett sätt att se till att kulturbranschen återhämtar sig från den exceptionella tid som varit", säger Laura Aalto, tillförordnad sektorchef för kultur och fritid.

Små evenemang trollades fram genom mikrobidrag

Dessutom beviljades konst- och kulturaktörer i Helsingfors 250 000 euro för återhämtning efter pandemin genom en ny typ av mikrobidrag. Med hjälp av dessa bidrag kunde man utöver de tidigare evenemangen genomföra nästan 300 små konst- och kulturhändelser, som var gratis och öppna för allmänheten. Stadens invånare bjöds bland annat på grammofondans på Banan, georgisk bordssång på Slakthuset, österbottniska sånger och dockteater som cirkulerande cykelteater i Berghäll.

I sommar har invånarna i Helsingfors erbjudits en rekordstor mängd evenemang och upplevelser. Bild Aki Rask.