Hälsokontroller i hamnar lättas från början av mars

Från och med mars kommer passagerare som anländer till Helsingfors att genomgå slumpmässiga kontroller av coronaintyg.
Länsisataman terminaali T2.

Hälsokontroller i passagerarhamnarna i Helsingfors ändras tisdagen den 1 mars. Från och med mars kommer passagerare som anländer till Helsingfors att genomgå slumpmässiga kontroller av coronaintyg. Om intyget är bristfälligt, hänvisas passageraren till ett coronatest.

Passagerare som anländer till Helsingfors med fartyg ska ha ett intyg över en fullständig eller ofullständig vaccinationsserie som är godkänd i Finland, ett intyg över en genomliden covid-19-sjukdom för mindre än sex månader sedan eller ett intyg över ett negativt coronatest som gjorts högst 72 timmar före resan.

Av barn som är födda 2007 eller senare och av personer som arbetar inom transport- och logistikbranschen krävs inte intyg.

– I takt med att coronaepidemin gradvis minskar och vaccinationstäckningen fortsätter att öka är det möjligt att underlätta resande via Helsingforshamnarna. Passagerarna ska inte råka ut för långa väntetider när de anländer till Helsingfors, säger Leena Turpeinen, direktör för Helsingfors hälsovårds- och missbrukartjänster.   

Vem ska göra coronatest 72 timmar efter ankomst till
landet?

Om en passagerare har fått en ofullständig vaccinationsserie eller ett negativt testresultat (minde än 72 timmar sedan testet) eller en passagerare har anlänt till landet utan intyg, hänvisas hen till test tidigast 72 timmar och senast 120 timmar efter ankomst. Försummelse av coronatest är en straffbar gärning.

Passagerare
utan intyg enligt lagen om smittsamma sjukdomar hänvisas till test inom 24
timmar efter ankomst

Om en passagerare stannar i Finland och hen inte har ett intyg över coronavaccinationer som är godkända i Finland, ett intyg över ett negativt resultat från ett coronavirustest som gjorts inom 72 timmar eller ett intyg över en genomgången covid-19-sjukdom för mindre än sex månader sedan, ska hen göra ett coronatest omedelbart och senast inom 24 timmar efter ankomst. Detta gäller inte kryssningsresenärer som lämnar Finland inom 24 timmar.

Dessutom ska ett ytterligare coronatest göras inom 72 timmar och senast 120 timmar efter ankomst.

Coronatesterna är enligt lagen om smittsamma sjukdomar obligatoriska och försummelse av dem är en straffbar gärning. Skyldigheten att göra ett coronatest gäller också finländska medborgare.

Testtid
kan bokas

  • I tjänsten Finentry på finentry.fi.
  • I den tjänst som din hem- eller vistelsekommun hänvisar till.
  • Helsingforsbor kan boka tid
    • på omaolo.fi (endast om du har symtom)
    • på telefonnumret 09 310 10024, varje dag kl. 8–18.

Mer
information www.thl.fi/matkustajaohje(Länk leder till extern tjänst), https://www.hel.fi/helsinki/corona-sv

Bild: Helsingfors stads materialbank