Hej 45 år fyllda! Kom och delta i rekryteringsevenemanget 4.9på Kabelfabriken i Helsingfors

Det avgiftsfria evenemanget är särskilt riktat till arbetslösa och yrkesverksamma personer över 45 år som söker en ny arbets- eller studieplats eller som är intresserade av företagande. Vid evenemanget fungerar välbefinnandecoach Jutta Larm som keynote-talare.

Helsingfors stad deltar redan för femte gången i rekryterings- och karriärcoachningsevenemanget UusioUra. Helsingfors stad vill att stadsorganisationen ska likna stadsbefolkningen och uppskatta den arbetssökande, oberoende av hens ålder eller bakgrund.

Som utställare av evenemanget finns utöver företag och läroanstalter även många organisationer som främjar sysselsättning. På evenemanget berättar Helsingfors stad för arbetssökande om stadens mångsidiga sysselsättningsmöjligheter och på plats får man även vägledning om hur man söker sig till ett meningsfullt jobb inom staden.

”Staden deltar i UusioUra-evenemanget denna höst med två mässmontrar, som är gemensamma avdelningar för Stadin AO och Business Helsinki samt Helsinkirekry och Sysselsättningstjänsterna.” Vi söker arbetstagare i synnerhet inom de branscher där det för närvarande råder brist på kompetent arbetskraft. Sådana branscher är till exempel social-, hälsovårds- och räddningssektorn samt sektorn för fostran och utbildning”, berättar Risto Rantala, servicechef vid Helsingfors stad.

Staden rekryterar mångsidigt experter

Staden är intresserad av sökande i alla åldrar och gynnar anonym rekrytering. Helsingfors har även gjort pilotförsök med positiv särbehandling i rekryteringen. Utgångspunkten för mångformig rekrytering är ett jämställt och jämlikt bemötande av de sökande samt främjande av personalens mångfald. För närvarande är medelåldern för Helsingfors stads anställda cirka 46 år.

Enligt stadsstrategin vill Helsingfors stad göra sitt yttersta för att stadsborna ska bli sysselsatta. Målet är att Helsingforsbornas sannolikhet för sysselsättning ska förbättras och att såväl företag som städer ska få tillräckligt med kompetent arbetskraft. Staden har för sin del möjlighet att underlätta matchningen av arbetsmarknaden. Här har även rekryteringsevenemangen sin egen viktiga roll.

”Vi stöder på många sätt sysselsättningen av arbetstagare i olika åldrar och att de stannar kvar i vår tjänst.Vi är flexibla i arbetslivet då det gäller olika livssituationer och samordning av arbete och fritid samt förbereder våra chefer i detta. Vår stora organisation erbjuder även många möjligheter till uppgiftsarrangemang och intern rörlighet”, berättar Joanna Brady-Bister, direktör för Helsingfors stads personalpolitik.

”I egenskap av blivande sysselsättningsmyndighet har staden ett starkt intresse av att såväl förebygga arbetslöshet som stödja alla arbetssökande i att sysselsätta sig så snabbt som möjligt.” Vi identifierar personer över 55 år som en särskild målgrupp vars möjligheter att stanna kvar i arbetslivet och sysselsättning vi vill stödja”, fortsätter Rantala.

Under evenemanget kan man höra om utnyttjande av artificiell intelligens i jobbsökning

I evenemanget UusioUra, som ordnas av fackförbundet Pro, ingår utöver utställare även många inspirerande anföranden, till exempel om hur man ska klä sitt eget kunnande i ord och hur man kan utnyttja sin LinkedIn-profil och artificiell intelligens i jobbsökning. Vid evenemanget fungerar välbefinnandecoach Jutta Larm som keynote-talare.