Helsingfors fortsätter att förbereda sig för en eventuell arbetskonflikt inom hemvården

Nyhet om en eventuell strejk inom hemvården i Helsingfors.
Puun lehvästöä Lauttasaaressa.

Yrkesförbundet Tehy och Finlands närvårdar- och primärskötarförbund SuPer har meddelat om en fyra dagars strejk i Helsingfors södra hemvård 20-23 september.

Arbetskonflikten är exceptionell, eftersom den riktar sig till hemvården som har kunder i en mycket utsatt position. Tidigare har organisationer begränsat arbete som krävs för att skydda liv och hälsa utanför strejker. Nu har organisationerna beslutat att skyddsarbetet inte är tillgängligt.

För att skydda hemvårdens kunders liv och hälsa lämnade Helsingfors stad den 16 september in en ansökan om säkringsåtgärder till Helsingfors tingsrätt. Staden krävde att tingsrätten förbjuder organisationerna att påbörja strejken.

Helsingfors tingsrätt godkände stadens ansökan 19.9 och förbjöd inledningen av en strejk. Om strejken inleds krävs böter. Nu väntar staden på organisationernas beslut angående ifall strejken blir avblåst.

Södra hemvården finns i Drumsö, Tölö, Femkanten och Estnäs. Det finns mer än 800 kunder i området. Nästan 350 av dem behöver nödvändiga tjänster varje dag (1–4 hembesök per dag).

"Vi kommer att kontakta kunder vars tjänster påverkas av en eventuell strejk. Tillsammans med kunderna och deras närstående planerar vi hur viktiga tjänster ska säkras under strejken. Vi kommer att göra allt vi kan för att garantera våra kunders säkerhet om en strejk börjar”, säger Helena Venetvaara, chef för södra serviceområdet.

Om strejken börjar kommer vi att uppdatera denna nyhet med en lägesöversikt varje eftermiddag från och med den 19 september till den 23 september.

Uppdaterad 19.9.2022 kl. 17.17: Information angående tingsrättens beslut tillagd.

Bild: Virpi Velin