Helsingfors borgmästare
Juhana Vartiainen har beslutat att av det humanitära bistånd på 350 000 euro, som stadsstyrelsen 28.2.2022 beslutat bevilja Ukraina, ska 175 000 euro kanaliseras genom Finlands Röda Kors och 175 000 euro genom Finlands Unicef rf. Biståndet ska till fullo riktas till humanitärt bistånd i Ukraina och till förmån för ukrainarna.
Ukrainas ambassad har vänt sig till vissa finska städer med en vädjan om hjälp för att lindra de skador och förluster som drabbat Ukraina och dess invånare. Finlands största städer har svarat på denna begäran och ger till Ukraina humanitärt bistånd som sammanlagt uppgår till mer än 1,5 miljoner euro och i denna summa ingår även Helsingfors stads bistånd.
I enlighet med stadsstyrelsens beslut beslutade borgmästaren att understödet i första hand ska ges som ekonomiskt bistånd och i andra hand som materiellt bistånd. När biståndet fördelas samarbetar man med finska staten, biståndsorganisationer och andra pålitliga samarbetspartner.
”Helsingfors stad har i detta ärende konsulterat enheten för humanitärt bistånd och humanitär biståndspolitik vid utrikesministeriet. En helhetsbedömning visar att det är mest ändamålsenliga att ge biståndet i pengar. Det är med tanke på genomslagskraften som finansieringen kanaliseras till de etablerade organisationerna FRK och Unicef, som redan verkar aktivt i Ukraina och som har lång erfarenhet av både Ukraina och av att agera i krissituationer”, konstaterar borgmästare Juhana Vartiainen.
I Helsingfors har man börjat ta emot människor som flyr från Ukraina
Helsingfors har förberett sig på att ta emot ukrainare som flyr från krig och nöd, och de första flyende har hänvisats till tjänster för de flyende och deras behov.
Staden koordinerar de flyendes ankomst tillsammans med bland annat Gränsbevakningsväsendet, polisinrättningen i Helsingfors och Migrationsverket. Vanda stad deltar i samarbetet och under slutet av veckan kopplas Esbo stad och inrikesministeriets representanter till samarbetet.
För närvarande är det lugnt vid gränsövergångarna i Helsingfors hamnar. Ukrainare har anlänt till landet och en del av dem har sökt asyl.
Ukrainare kan komma till Finland som asylsökande eller på andra inresegrunder, till exempel när de besöker sina släktingar. Helsingfors stad delar ut ett meddelande till dem som anländer med kontaktuppgifter till de centrala social- och hälsovårdstjänsterna samt anvisningar om hur man ansöker om asyl.
Helsingfors stads social- och krisjour och migrationsenhet har förberett sig på att hjälpa personer som inte söker asyl men som behöver till exempel inkvartering, hälsovård eller annan krishjälp. Migrationsverket svarar för behandlingen av asylsökandes ansökningar.
Förläggningsverksamheten överfördes i höstas från Helsingfors stad till Migrationsverket, men staden förbereder sig på att utvidga kapaciteten för nödinkvartering, inrätta flyktingslussar eller tillfälliga inkvarteringsenheter när Migrationsverket begär det.
”Kartläggningen av användbara inkvarteringsutrymmen pågår redan. Det gläder mig att kunna konstatera att också många privata aktörer har erbjudit sina lokaler till staden och eventuella asylsökande”, säger borgmästare Vartiainen.