Helsingfors nådde topplacering i index som mäter resmåls hållbarhet

Helsingfors har uppnått sitt mål att vara världens mest hållbara resmål. Staden rankades som nummer ett i det internationella Global Destination Sustainability Index (GDS-index), som mäter resmåls hållbarhet och som publicerades den 16 oktober 2024.
Helsingfors är världens mest hållbara resmål! Bild: Aleksi Poutanen / Helsinki Partners
Helsingfors är världens mest hållbara resmål! Bild: Aleksi Poutanen / Helsinki Partners

Global Destination Sustainability Index bedömer hållbarheten hos resmål i fyra olika kategorier med hjälp av över 70 indikatorer. I jämförelsen deltog över hundra städer runt om världen som satsar på hållbarhet. Helsingfors har även tidigare fått en bra ranking i hållbarhetsindexet: 2023 rankades staden på fjärde plats.

– Utnämningen till världens mest hållbara resmål berättar om det långsiktiga arbete som har utförts i Helsingfors. Helsingfors utvecklar och ökar turismen på ett hållbart sätt tillsammans med turismaktörer och stadsbor. Vår förstaplats visar att vi är på rätt väg, säger Juhana Vartiainen, Helsingfors borgmästare, glatt.

Turister uppskattar hållbara resmål och tjänster

Global Destination Sustainability (GDS-index) Index bedömer hållbarheten i fyra kategorier. De mäter miljömässig och social prestation, leveranskedjor, förvaltning av resmål och kulturell hållbarhet.

Helsingfors har traditionellt fått en mycket bra ranking i indexet vad gäller utveckling av miljön på stadsnivå. I år nådde Helsingfors förstaplatsen i förvaltning av resmålet, företagens engagemang och utveckling av miljön på stadsnivå, samt andraplatsen i social prestation. Helsingfors har satsat på hållbar turism under de senaste åren, bland annat genom att stödja företag i hållbarhetsarbetet och öka resurserna för att utveckla resmålet.

– Internationella undersökningar visar att allt fler turister efterfrågar mer hållbara tjänster och resmål. Det kommer säkert att finnas en allt större efterfrågan på världens mest hållbara resmål i framtiden, säger Nina Vesterinen, turismchef hos Helsingfors stad.

Arbetet för hållbar och smart turism fortsätter

I Helsingfors stadsstrategi har ställts upp ett mål att vara det mest hållbara och smartaste resmålet. I Helsingfors handlingsprogram för turism och evenemang fastställs det att Helsingfors hållbarhet ska verifieras med hjälp av index och certifieringar. Målet har varit att ligga i toppen av Global Destination Sustainability (GDS)-indexet senast 2025.

Utöver turismen har Helsingfors förbundit sig att minska utsläppen i all sin verksamhet. Helsingfors mål är att vara kolneutralt före 2030. Kolneutralitetsmålen uppnås därför framför allt genom en ökad andel förnybar energi i värme- och elproduktionen samt energieffektivitetsåtgärder i byggnader. Staden har också satsat på trafiklösningar med låga utsläpp: över 30 procent av bussarna i Helsingforsregionen går på el och under det kommande årtiondet tar Helsingfors i bruk över 30 kilometer nya spårvägar.

I Helsingfors stad pågår flera hållbarhetsrelaterade projekt och åtgärder. Vad gäller turismen är de viktigaste av dessa utveckling av inkluderande turism och ytterligare insatser för att göra stadsborna delaktiga i utveckling av turismen. Helsingfors stad mäter turismens koldioxidavtryck, främjar åtgärderna i klimatvägkartan för turismen i Helsingfors och stödjer turistföretag på vägen mot hållbar turism. Helsingfors stad vill också ha ett nära samarbete med andra resmål på både nationell och internationell nivå.

Titeln redigerad 17.10. kl 13:35. Tidigare titel: Helsingfors har valts ut till världens mest hållbara resmål