Östersjön är ett av de mest trafikerade havsområdena i världen. Cirka 90 miljoner människor bor kring Östersjöns avrinningsområde och belastningen, som orsakas av att havet utnyttjas så intensivt, är stor. Östersjön är också ett av världens mest förorenade hav. Det nationella och internationella skyddsarbetet har pågått i årtionden, men de gångna årtiondenas alltför stora belastning syns fortfarande i havet. Östersjön hotas särskilt av näringsbelastning orsakad av människornas verksamhet, klimatförändringar, skadliga ämnen och den globala förlusten av biologisk mångfald.
Trots detta lönar det sig att fortsätta det långsiktiga skyddsarbetet. Ett bra exempel på framgång är Åbo och Helsingforsregionerna, där effektiva åtgärder att rena av avloppsvatten har minskat fosforbelastningen i vattnen. Fosforbelastningen är en av de viktigaste eutrofierande faktorerna. Både Åbo och Helsingfors framhäver ansvaret för vattenskydd även i sina stadsstrategier.
”Havet, den maritima karaktären och havets närhet är viktiga såväl för invånare som för turister. Havets närvaro gör våra städer trivsamma och skapar möjligheter för företagare inom evenemangs- och turistbranschen. Havet ska dock användas på ett hållbart sätt. Åbo, en stad som ligger i skärgårdens sköte, har ett särskilt ansvar och även medlen för att bevara den unika naturen”, säger Åbo borgmästare Minna Arve.
”Städerna kan göra ganska mycket för att skydda Östersjön. Genom planläggning kan vi påverka markanvändning och byggande. Vi kan påverka i vilket skick våra egna natur- och skogsområden är och på så sätt bidra till naturens mångfald. Vi kan även bidra till att bilda en Östersjöidentitet hos invånarna och betona att ett välmående hav har betydelse för oss alla”, säger Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen.
Det nya åtgärdsprogrammet är resultatet av omfattande samarbete
Helsingfors och Åbo lanserade Östersjöutmaningen 2007. Samtidigt förband sig städerna till konkreta skyddsåtgärder som överskrider minimikraven i lagstiftningen och utmanade övriga aktörer att delta i nätverket. Under den föregående programperioden lyckades Helsingfors och Åbo att minska belastningen av Östersjön i enlighet med åtgärdsprogrammet. Många lösningar som konstaterats fungerande och effektiva har blivit del av städernas normala verksamhet.
Det nya Östersjöåtgärdsprogrammet är städernas fjärde program, och det lanseras vid årsseminariet för Östersjöutmaningen i Helsingfors stadshus torsdagen 25.1.2024. Det nya programmet har sammanställts genom ett samarbete som är mer omfattande än tidigare. I detta arbete deltog båda städernas invånare, städernas anställda från olika sektorer, organisationer, läroanstalter och forskningsinstitut.
”På detta sätt ville vi få så många som möjligt att förbinda sig till att skydda Östersjön. Skyddsarbetet är inte bara en ekologisk fråga. Det har omfattande samhällelig inverkan på ekonomin, kulturen och välbefinnandet hos oss alla. Därför är det mycket viktigt att det är en omfattande skara som vidtar åtgärderna på mångsidigare sätt än tidigare”, säger miljödirektör vid Helsingfors stad Esa Nikunen.
Främjande av vatten- och strandnaturens mångfald ett viktigt mål
Det nya åtgärdsprogrammet för Östersjöutmaningen för 2024–2028 består av 27 åtgärder. Åtgärderna stöder programmets sex mål som omfattar de hot som mest påverkar Östersjöns tillstånd och de viktigaste lösningarna för att råda bot på dessa. Målen är stävjande av övergödning, minskning av skadliga ämnen, främjande av vatten- och strandnaturens mångfald, främjande av hållbar användning av haven, förhindrande av nedskräpning samt ökande av samarbete och delaktighet.
”Vi utmanar även alla nya aktörer att komma med i samarbetet och alla nuvarande partner att uppdatera sina åtgärdsprogram. För närvarande har 330 aktörer anslutit sig till Östersjöutmaningen, och två tredjedelar av dem kommer från Finland. Ett internationellt nätverk som detta har mycket mer omfattande möjligheter att tillsammans arbeta för att förbättra Östersjöns tillstånd än två städer”, påminner direktör för miljöskyddet vid Åbo stad Olli-Pekka Mäki.