Helsingfors stad donerade skol- och daghemsmöbler till Ukraina

Helsingfors stad donerade möbler för skolor och daghem till Ukraina i december 2022. Ukrainska skolor har också fått känna på krigets förstörande krafter. Enligt Europeiska kommissionen har över 2 800 skolor förstörts eller skadats under kriget i Ukraina.
Trukilla nostetaan tavaraa rekkaan. Miehen selässä on EU:n lippu ja lukee European Civil Protection.
Bild: Euroopan unioni

- Vi ser det som angeläget att vara med och hjälpa Ukrainas utbildningssektor, som verkar mitt under det rasande kriget. Det känns rätt att kunna bidra med konkreta åtgärder, säger förvaltningsdirektör Kati Takanen på fostrans- och utbildningssektorn vid Helsingfors stad. 

Hjälp erbjöds via Europeiska unionens civilskyddsmekanism (European Union Civil Protection Mechanism). Att Ukraina får hjälp för reella behov är viktigt. Dessutom är koordination en nödvändighet när hjälp ska distribueras. 

Från Finland skickas endast sådant material som Ukraina har godkänt. Behovet av möbler för utbildningssektorn är verkligt. Det här utreddes med hjälp av Finlands inrikesministerium i Ukraina när det visade sig att det var möjligt att donera möbler. 

Möblerna för elever till norra Ukraina 

Ukraina dirigerade de möbler som Helsingfors stad erbjöd till Tjernihiv, som har lidit svårt till följd av den ryska ockupationen av staden på våren 2022. 

Donationen bestod av två långtradarlaster med elevbord och -stolar samt exempelvis spjälsängar – allt i gott bruksskick. Samarbetande företag donerade dessutom madrasser för sängarna och pedagogiska leksaker för barn i daghemsålder. 

- Möblerna valdes ut i stadens magasin så att det var möjligt att packa dem tätt i långtradarna och leverera hjälpen till behövande så lätt som möjligt. Det fanns inte längre något behov för de här möblerna i Helsingfors stads skolor och de förvarades i ett möbelmagasin med begränsat utrymme, berättar planeraren Johanna Laakso på fostrans- och utbildningssektorn. Johanna Laakso är den som kom med idéen som ledde till att man satte i gång med att utreda möjligheten att donera. 

Inrikesministeriet koordinerar donationer från bland annat företag, organisationer och den offentliga förvaltningen i Finland. För privatpersoner är en donation till hjälporganisationer det effektivaste sättet att hjälpa. Donerade föremål och utrustning skickas till behövande via Europeiska unionens civilskyddsmekanism i samarbete med de ansvariga myndigheterna i Ukraina. Europeiska kommissionen koordinerar den hjälp som går till Ukraina via civilskyddsmekanismen. På så vis säkerställs att donationernas väg kan följas och att de säkert når fram.