Helsingfors stad förbereder sig för eventuella effekter av kommunsektorns strejk

Helsingfors stad förbereder sig för effekter av kommunsektorns strejk som eventuellt inleds den 19 april.
Koulun piha auringonpaisteessa.

Helsingfors stad förbereder sig för effekter av kommunsektorns strejk som eventuellt inleds den 19 april. Arbetstagarorganisationerna JUKO, JHL och Jyty lade den 21 mars ett strejkvarsel som gäller städerna i huvudstadsregionen. Varslet gäller organisationsmedlemmar och därmed också Helsingfors stad och dess verksamhet.

JUKO, JHL och Jyty har meddelat att strejken varar i sju dagar, det vill säga 19.4–25.4.2022. Strejkens eventuella början kan skjutas upp med två veckor.

Staden förhandlar om uppgifter och verksamhet som lämnas utanför strejken. Strejken skulle i synnerhet påverka tjänster inom fostrans- och utbildningssektorn, men även tjänster inom social- och hälsovårdssektorn och kultur- och fritidssektorn.

Om strejken blir av, skulle den ha betydande effekter på alla utbildningsnivåer: ordnande av småbarnspedagogik, grundläggande utbildning, gymnasieutbildning, yrkesutbildning samt verksamhet vid arbetarinstitut i Helsingfors. En utredning av strejkens effekter pågår och en beredskapsplan för ordnande av verksamhet utarbetas för närvarande. Inom småbarnspedagogiken kartläggs familjers behov av småbarnspedagogik vid en eventuell strejk. Läroanstalter ska också förbereda sig på att eventuellt avbryta undervisningen. Elever, studerande och vårdnadshavare meddelas om hur strejken framskrider. Om strejken inte blir av, fortsätter verksamheten normalt.

Strejken kan påverka måltider vid skolor och daghem samt städning av lokaler på grund av strejken av matservicepersonalen och personalen inom renlighetstjänster vid daghem.

Jouren för primärvård och munhälsovård samt akutmottagningar har lämnats utanför strejken, så dessa tjänster tillhandahålls också under den eventuella strejken. Strejken omfattar också kulturtjänster (t.ex. museer), bibliotekstjänster, idrottstjänster och ungdomstjänster.

Vi följer uppframskridandet av förhandlingarna och uppdaterar information om effekter av den eventuella strejken på Helsingfors stads tjänster på hel.fi.