Stadin AO börjar erbjuda grundexamen i pedagogisk verksamhet och handledning

Personer som avlägger en grundexamen i pedagogisk verksamhet och handledning utexamineras till barnledare. Genom den nya utbildningen strävar Helsingfors stad efter att främja tillgången på personal inom småbarnspedagogiken i huvudstadsregionen.
Intresserade kan söka till studierna från och med 8.5.2024. Bild: Maija Astikainen
Intresserade kan söka till studierna från och med 8.5.2024. Bild: Maija Astikainen

På yrkesinstitutet Stadin ammatti- ja aikuisopisto (Stadin AO) är det från augusti 2024 möjligt att avlägga en grundexamen i pedagogisk verksamhet och handledning på finska. Personer som avlägger examen utexamineras till barnledare inom kompetensområdet för småbarnspedagogik och familjeverksamhet.

Studerande kan även välja handledning av ungdomar och gemenskaper som kompetensområde.

– Utbildningen skapar möjligheter att göra världens viktigaste arbete, alltså att bygga framtidens Helsingfors tillsammans med barn och familjer, konstaterar Satu Järvenkallas, sektorchef för fostrans- och utbildningssektorn i Helsingfors.

Intresserade kan söka till studierna från och med 8.5.2024 flexibelt året om. Målet är att cirka 100 nya studerande ska börja i augusti.

I gemensam ansökan på andra stadiet erbjuds grundexamen i pedagogisk verksamhet och handledning vid Stadin AO år 2025. 

Lösningar för att främja personaltillgången 

Tillgången på personal inom småbarnspedagogiken har redan länge medfört utmaningar såväl i huvudstadsregionen som på riksnivå. Helsingfors stad har vidtagit olika åtgärder för att förbättra situationen. Staden har utvecklat vikariearrangemang och vill fortfarande ännu öka andelen behörig personal.

Småbarnspedagogiken och Stadin AO har gemensamt främjat tillgången på personal genom en läroavtalsutbildning. Fostrans- och utbildningssektorns bindande mål för år 2023 var att öka antalet som börjar på läroavtalsutbildningen för barnskötare inom småbarnspedagogiken. Målet var en ökning på 20 procent, vilket överskreds.

– Läroavtal kommer även i fortsättningen att vara en viktig utbildningsform inom examen i pedagogisk verksamhet och handledning. Eftersom man kan studera till barnledare vid Stadin AO, kan man nu även ordna läroavtalsutbildningen i sin helhet hos oss, säger Stadin AO:s biträdande rektor Sari Slöör.

Utbildningen ordnas i Vallgård 

Utbildningen för grundexamen i pedagogisk verksamhet och handledning ordnas på Stadin AO:s verksamhetsställe vid Industrigatan i Vallgård.

Vid ansökan tillämpas lagstiftningen för lösningar vid olämplighet för studier (Sora). Med hjälp av den kartlägger man om den sökandes hälsotillstånd och funktionsförmåga lämpar sig för de praktiska uppgifterna som hör till utbildningen på läroanstalten, arbetsplatsen eller i någon annan lärmiljö.

– Vi är glada över att Stadin AO får ordna den här utbildningen och vi önskar alla nya studerande hjärtligt välkomna, säger Satu Järvenkallas.