Helsingfors stad satsar på mer dialog mellan invånarna och stadens tjänstepersoner – nu ordnas den första diskussionen på svenska och engelska

Invånardiskussionerna är ett nytt koncept för att uppmuntra stadsbor att tillsammans och med stadens experter diskutera sina närområden och stadens utveckling på ett nytt sätt. Nu ordnas den första invånardiskussionen på svenska och engelska på Helsingfors arbis kafé den 11.4 kl. 14–16.
Ungdomar på picknick i en park.
Bild: Jussi Hellsten

Målet med diskussionerna är att ge stadsborna möjlighet att i högre grad påverka besluten gällande stadsområdenas utveckling, och att uppmuntra invånarna till verksamhet på gräsrotsnivå. Diskussionerna kan handla om allt från planering av nya byggnader, stadens grönområden och tillgänglig service i närområdet.

Tidigare diskussioner har ordnats på finska och engelska i Malm, Gamlas och Gårdsbacka, där intresset varit över förväntan. Nu ordnas den första invånardiskussionen på svenska och engelska på Helsingfors arbis kafé (Dagmarsgatan 3) den 11.4 kl. 14–16. 

”Tanken med invånardiskussionerna är att komma ifrån de ganska officiella och byråkratiska sätten att påverka det som sker i staden. Istället vill vi satsa på dialog och diskussion; mellan stadsborna, och mellan stadsborna och stadens tjänstepersoner”, säger Johannes Jauhiainen som arbetar som Helsingfors stads stadslots för Sydöstra stordistriktet och Nordsjö, och är en av initiativtagarna till invånardiskussionerna.  

Mer diskussioner om det som stadsborna upplever som viktigt 

Diskussionen på Arbis börjar med en inblick i en undersökning (på finska) om hur invånarna upplever säkerhet i stadens olika områden. Efter det följer diskussioner i mindre grupper om olika stadsdelar. Deltagarna får använda sig av kartor för att tillsammans fundera kring sina favoritställen och ställen som de vill utveckla. 

”Nio av tio helsingforsare tycker att deras bostadsområde är trivsamt. En liten del känner sig otrygga när de rör sig i sitt bostadsområde sent på fredags- eller lördagskvällarna”, säger forskaren Jenni Erjansola och Venla Bernelius om undersökningen, som presenteras mer ingående under diskussionstillfället.

Till sist följer en diskussion om hur deltagarna tycker att staden borde se ut i framtiden. Helsingfors stads experter på parker, grönområden och stadsplanering deltar även i diskussionerna. 

Alla invandrare ska få sin röst hörd – oberoende av bakgrund

Invånardiskussionen på Arbis kommer att föras på både svenska och engelska. Syftet med det är att alla oberoende bakgrund ska kunna vara med och påverka hur stadens områden ser ut.

”Utan finskt medborgarskap kan man inte rösta i riksdagsvalet, och trots att man har möjlighet att rösta i kommunalvalet kan det vara ett stort steg att gå till röstbåset om man inte ännu behärskar språket till fullo. Genom invånardiskussionerna vill vi uppmuntra till att man får sin röst hörd via andra kanaler”, säger Jauhiainen, och fortsätter:

”Det här kan i sig kanske göra det lättare för någon som integreras på svenska i Helsingfors att rösta eller ställa upp i nästa kommunalval eller att annars bara engagera sig i sitt närområdes angelägenheter.”

Den tvåspråkiga diskussionen görs som ett samarbete mellan Helsingfors arbis och Luckan, och är öppen för alla. En förhandsanmälan görs via nätet. (Länk leder till extern tjänst)

Ytterligare information

Johannes Jauhiainen svarar gärna på närmare frågor angående arrangerandet av invånardiskussionerna per e-post: johannes.jauhiainen@hel.fi(Länk öppnar standardprogram för e-post) eller per telefon på: 0401546494 

Jenni Erjansalo och Venla Bernelius svarar också gärna på närmare frågor kring undersökningen om stadsbornas upplevelse av trivsamhet och trygghet per e-post: jenni.erjansola@hel.fi(Länk öppnar standardprogram för e-post)

 

Du kanske är intresserad av

Pia-Maria Grönqvist står framför Berghälls ämbetshus.

EU-projekt ger synlighet åt svenska omsorger

Publicerad:
En elev ler mot kameran.

Yhtenäiskoulu får namnet Nordiska skolan

Publicerad: