Helsingfors stadsstyrelse föreslog två nya naturskyddsområden

Stadsstyrelsen beslutade om att föreslå Närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland två nya naturskyddsområden. De föreslagna områdena är Yttre Hatten som ligg

Stadsstyrelsen beslutade om att föreslå Närings-, trafik- och miljöcentralen i Nyland två nya naturskyddsområden. De föreslagna områdena är Yttre Hatten som ligger utanför Drumsö och Yttre Långören sydväst om Skanslandet.

Yttre Långören ingår i Helsingfors naturskyddsprogram 2015–2024 och avsikten med att freda den är att bevara de värdefulla häckande fågelarterna samt den mångsidiga växtligheten. Syftet med att freda Yttre Hatten är att bevara mångfalden av fåglar som häckar på skäret. Initiativet till fredningen kom ursprungligen från Drumsö-sällskapet.

Stadsstyrelsen tillsatte valnämnder och valbestyrelser inför kommunalvalet

De 25 valbestyrelserna tillsattes för förhandsröstningen som ordnas i samband med kommunalvalet 2021, medan den 165 valnämnderna ordnar röstningen på valdagen på röstningsställena i Helsingfors. Valnämnderna har sammanlagt 1 650 ledamöter och ersättare.

I kommunalvalet iakttas indelningen i röstningsområden som fastställts av stadsfullmäktige, enligt vilken det finns 166 röstningsområden i Helsingfors.

Norra ingången till Hagnäs metrostation byggs om

Stadsstyrelsen godkände projektplanen för ombyggnad av norra ingången till Hagnäs metrostation. Ombyggnaden görs i enlighet med den södra ingången som sanerades 2019. Samtidigt utvidgas affärslokalerna i biljetthallen och de blir även fler. Projektet ska genomföras under åren 2021–23. Ombyggnadens totalpris uppgår till sammanlagt cirka 8,4 miljoner euro.

På tomten intill den norra ingången pågår just nu byggprojektet Lyyra. Affärslokalerna i Lyyras nedersta plan öppnar sig rakt till metrostationens biljetthall. Den norra ingången samt reserveringen för Centrumslingans hiss byggs som en del av Lyyra.

Genom att utföra arbetet i etapper strävar man efter att hålla norra ingången öppen hela tiden under ombyggnaden. Den stängs bara om det är nödvändigt för bygget. Projektet påverkar inte metro- eller spårvagnstrafiken.

Under 2019 reste ca 28 000 personer via Hagnäs metrostation. Passagerarantalet förväntas öka då området utvecklas mer och mer, och särskilt Centrumslingan kommer att öka antalet passagerare i Hagnäs, om den byggs.

Utlåtande om programmet för hållbart stadsliv

Stadsstyrelsen gav sitt utlåtande om Samkommunen Helsingforsregionens miljötjänster (HRM):s utkast till programmet för hållbart stadsliv. Programmet för hållbart stadsliv är ett regionalt program med temana dämpning av klimatförändringen, anpassning till ett varmare klimat samt främjande av cirkulär ekonomi. Genom programmet lyfter man fram materialeffektivitet i klimatarbetet, och man föreslår nya åtgärder för en anpassning till klimatförändringen.

Stadsstyrelsens alla beslut kan läsas på sidan med beslutsmeddelanden (på finska). Beslutsmeddelandet är tillgängligt tills protokollet publiceras. Stadsstyrelsens protokoll kan läsas här.