Helsingfors stadsstyrelses sektion för reform av social- och hälsovården samt räddningsväsendet beslutade om behov av omorganisering och förvaltning av räddningstjänsterna

Sektionen beslutade på sitt möte 2.5 om olika behov av omorganisering, som gäller bland annat servicecentralverksamhet, social kreditering och räddningsskolan. D

Sektionen rekommenderar att hälsovårdsreformens omorganisering i Helsingfors bereds så att social- hälsovårds- och räddningssektorn fortsätter som aktör i ärenden som gäller social kreditering, finansieringsavtalet för projektet Barn-SIB och räddningsskolan samt som huvudaktör vid servicecentralverksamheten.

Sektionen rekommenderar även att omorganiseringen bereds så att stadens förvaltning, affärsverk och övriga sektorer (kommunen) fortsätter som aktörer som organiserar invånaraktiviteter, medborgarbudgetering och mathjälpverksamhet.

Dessutom rekommenderar sektionen att social-, hälsovårds- och räddningssektorn ska sköta om stadens skyddsrum på stadens bekostnad. Organiseringen av verksamheten avtalas närmare mellan den nya sektorn och kommunen.

Sektionen antecknar att man separat bereder en modell som tillämpas inom hela Helsingfors stad på samarbete med och understöd till organisationer samt eventuella behov av omorganisering av semesterverksamhet för personer med funktionsnedsättning.

Organisationsstrukturen för servicehelheterna inom social-, hälsovårds- och räddningssektorn klar

Sektionen beslutade att det inom förvaltningsorganisationen för social-, hälsovårds- och räddningssektorn bildas en förvaltningstjänst för räddningsverket från och med 1.1.2023.

Under servicehelheten räddningsverket organiseras:

  1. räddningsverksamhet
  2. riskhantering
  3. försörjningsberedskap och
  4. räddningsskola.

 Läs mer om servicehelheten räddningsverket i förslaget (på finska).

Sektionen beslutade inställa mötet 16.5. Sektionen sammanträder följande gång 30.5.

Alla beslut av stadsstyrelsens sektion för reform av social- och hälsovården samt räddningsväsendet kan läsas på sidan med beslutsmeddelanden. Beslutsmeddelandet kan läsas tills protokollet publiceras. Sektionens protokoll kan läsas här.

Sektionen
för reform av social- och hälsovården samt räddningsväsendet har som uppgift
att styra genomförandet av reformen, förmedla förtroendevaldas synpunkter till
beredningen och lägga fram behövliga beslutsförslag för stadsstyrelsen.
Sektionen har bildats för en viss tid och den är verksam fram till 31.12.2022.