Helsingfors står värd för det internationella toppmötet World Cities Culture Summit 2022

Helsingfors har utsetts till värdstad för det internationella toppmötet World Cities Culture Summit 2022 som ordnas den 5–7 oktober 2022.
Maailman kaupunkien kulttuurijohtajat saapuvat lokakuussa Helsinkiin kolmipäiväiseen huippukokoukseen.

Helsingfors har utsetts till värdstad för det internationella toppmötet World Cities Culture Summit 2022 som ordnas den 5–7 oktober 2022. Toppmötet ingår i verksamheten av nätverket World Cities Culture Forum (WCCF) som består av kulturdirektörer och biträdande borgmästare i städer i världen. Mötet som hålls årligen samlar världens kulturledare i en av nätverkets medlemsstäder under tre dagar.

WCCF är världens viktigaste internationella konst- och kulturpolitiska samarbetsnätverk för kulturernas roll i städerna. Nätverket består av medlemmar från över 40 städer runt om i världen. Medlemsstäderna betraktar kulturen som en av de viktigaste faktorerna för städernas sociala och ekonomiska framgång. Samarbetsnätverkets viktigaste verksamhetsmetoder är bland annat utbyte av idéer och information samt utformning av innovativa och rättvisa verksamhetsmodeller. Nätverket grundades år 2012 på initiativ av Londons borgmästare och Helsingfors anslöt sig år 2018.

World Cities Culture Summit som hålls i Helsingfors i oktober är nätverkets tionde årliga möte. Tidigare möten har hållits i Chengdu, Lissabon, San Francisco, Seoul, Moskva, Amsterdam, Istanbul och London.

Toppmötet stödjer Helsingfors mål

Värdskapet stödjer Helsingfors mål för internationell profilering. Helsingfors har möjlighet att visa upp sin spetskompetens och öka sin internationella genomslagskraft och synlighet. Programmet under toppmötet läggs upp på ett sådant sätt att det stödjer Helsingfors stadsstrategi 2021–2025 Läge för tillväxt.

Anordnandet av toppmötet stärker dessutom de internationella konferensernas återkomst till Helsingfors efter coronaviruspandemin och visar att Helsingfors även i framtiden är inte bara en trygg, utan också en hälsosäker miljö för internationella evenemang.

”Vi ser ivrigt fram emot att utveckla det kreativa ledarskapet mot en hållbar framtid, fokustemat vid 2021 års toppmöte. Kultursektorn har drabbats hårt av pandemin och vi hoppas på en dialog om hur vi bäst kan stödja den kulturella återhämtningen i våra städer. Vi vill också skapa möjligheter för lokala konstnärer att uppträda under toppmötet och nätverka med internationella aktörer. Dessutom vill jag se till att alla Helsingforsbor har samma möjligheter att njuta av kultur. Jag ser fram emot att vi kan utbyta idéer om hur våra kulturinstitutioner och aktörer kan nå ut till nya publiker”, säger Paavo Arhinmäki, Helsingfors biträdande borgmästare för kultur- och fritidssektor.

Också Justine Simons, biträdande borgmästare för de kulturella och kreativa sektorerna i London och ordförande för WCCF-nätverket, gläder sig åt att just Helsingfors är värdstaden för toppmötet 2022.

”Efter dessa två år, som har varit väldigt stormiga för många av oss, råder det nu ett nytt klimat av positivitet och beslutsamhet. Vi har upptäckt att vi åter kan betrakta våra städer ur kulturens och de kreativa branschernas perspektiv. När vi samlas till 10-årsjubileet av World Cities Culture Summit i höst, kan vi åter mötas ansikte mot ansikte och greppa alla möjligheter.

Det gläder mig att fantastiska Helsingfors är värdlandet för nästa toppmöte. Nya tider kräver nya lösningar och tack vare Helsingfors världsberömda innovations- och företagskultur erbjuder staden perfekta ramar för borgmästare från hela världen att lära av varandra, dela med sig av sina idéer och arbeta tillsammans”, säger Justine Simons, biträdande borgmästare för de kulturella och kreativa sektorerna i London och ordförande för WCCF-nätverket.

”Det internationella nätverksmötet är ett utmärkt tillfälle att hitta lösningar som säkerställer att kompetensen hos yrkespersoner inom konst- och kulturbranschens och branschens praxis utnyttjas i stadsutvecklingen, säger Reetta Heiskanen, stf. kulturdirektör vid Helsingfors stad.