Helsingfors stöder återhämtningen i kultur- och motionsbranschen och personalens rekreation med en personalförmån av engångsnatur

Helsingfors stad har för avsikt att skaffa kultur- och motionssedlar för hela sin personal. Det blir också löneförhöjningar.
Ihmisiä uima-altaalla.

Helsingfors stad har för avsikt att skaffa kultur- och motionssedlar för hela sin personal. Det är fråga om en förmån av engångsnatur, som de anställda kan använda för rekreation inom kultur- och motionstjänsterna när coronaläget igen tillåter det. Anskaffningens värde för staden är sammanlagt cirka 7,6 miljoner euro och förmånen är för de anställda värd upp till 200 euro.

Vi vill satsa på att den för hela staden viktiga kultur- och motionsbranschen ska återhämta sig från de negativa effekterna av pandemin, samtidigt som vi erbjuder personalen möjlighet till rekreation efter ett tufft år med coronan”, säger borgmästare Jan
Vapaavuori.

De anställda får personalförmånen av engångsnatur till sitt förfogande i juni 2021.

Det blir också löneförhöjningar: löneutvecklingsplanen för 2021 är färdig

Löneutvecklingsplanen är Helsingfors stads egen plan på längre sikt, med hjälp av vilken lönerna höjs i de yrkesgrupper där staden har utmaningar med rekryteringen. Genom löneutvecklingsplanen ökas stadens attraktivitet som arbetsgivare. I 2021 års budget har ett anslag på 4,5 miljoner euro reserverats för genomförande av löneutvecklingsplanen.


Samtidigt som vår stad växer, ökar också efterfrågan på många slags tjänster som erbjuds av kunniga krafter. Löneutvecklingsplanen lanserades år 2019 som ett systematiskt och planmässigt sätt att ta emot den här utmaningen, berättar borgmästare Jan Vapaavuori.

I år beaktas tillgången till vårdpersonal, som pandemiåret ytterligare har försvårat. En annan stor personalgrupp som uppmärksammas är barnskötarna.

Löneförhöjningar styrs till följande yrkesgrupper från maj 2021:

Social- och hälsovårdsbranschen

  • Närvårdarna och primärskötarna och de övriga vårdanställda vid Helsingfors sjukhus och seniorcenter
  • Servicerådgivarna och ansvariga servicerådgivarna vid Servicecentralen Helsingfors
  • Sjukskötarna vid Helsingfors sjukhus, seniorcenter, serviceboenden för personer med funktionsnedsättning och barnhem och biträdande avdelningsskötarna vid Helsingfors sjukhus och seniorcenter
  • Läkarna i specialiseringsutbildning vid Helsingfors sjukhus
  • Företagshälsovårdarna och specialistläkarna inom företagshälsovården

Fostran och utbildning

  • Barnskötarna inom småbarnspedagogiken

Räddningsbranschen

  • Brandmännen och överbrandmännen

Fritidsbranschen

  • Idrottsinstruktörerna inom motionsservicen
  • Ungdomsledarna inom ungdomsservicen

Byggbranschen

  • Tillståndsarkitekterna inom byggnadstillsynen

Dessutom har arbetsgivaren och personalorganisationerna förhandlat om löneförhöjningar för vissa yrkestitlar inom staden, för vilka ramen ingår i de riksomfattande kollektivavtalen.

Engångspremie för läkare

Löneförhöjningarna enligt löneutvecklingsplanen träder i kraft mitt under året, och därför blir 1,4 miljoner euro av det budgeterade anslaget över för premier av engångsnatur under år 2021. Det här anslaget av engångsnatur hänförs till läkarna vid hälsostationerna, vid rådgivningsbyråerna och inom skol- och studerandehälsovården. Målet är att få läkarna att stanna hos Helsingfors stad i den kontinuerligt besvärliga rekryteringssituationen och att därigenom säkerställa att den viktiga servicen fungerar och är tillgänglig för stadsborna.

Foto: Julia Kivelä