Helsingfors Strömmingsmarknad bjuder på höstlig marknadsstämning och fiskdelikatesser

Helsingfors Strömmingsmarknad firas på Salutorget i Helsingfors den 6–12 oktober. Evenemanget högaktar Helsingfors hösttraditioner och lockar till torget fiskare från olika delar av Finland som säljer fiskprodukter och många andra säljare av artesanprodukter. På marknaden kan man njuta av havets gåvor i en havsnära marknadsstämning. Strömmingsjuryn väljer på traditionellt vis årets bästa försäljningsprodukter på marknadens invigningsdag.
Salutorg och fartyg.
Till Strömmingsmarknaden kommer i år över 25 fiskare från olika håll i Finland och till båtplatserna anländer fler fiskefartyg än i fjol. På marknaden finns också andra traditionella artesanprodukter, skärgårdsprodukter och bageriprodukter. Bild: Petri Anttila

Helsingfors Strömmingsmarknad är ett av Finlands äldsta offentliga evenemang och har firats i Helsingfors sedan 1743. Evenemanget inleder huvudstadens höstsäsong på traditionellt vis på Salutorget den första söndagen i oktober, då borgmästare Juhana Vartiainen kl. 10 på segelfartyget Vivans däck hälsar fiskare och besökare välkomna till marknaden. Här kan man köpa färska fiskdelikatesser, uppleva marknadsstämningen och njuta av det traditionella programmet fram till lördagen den 12 oktober följande vecka.

– Strömmingsmarknaden är en fin tradition i Helsingfors och har hört till hösten i Helsingfors i nästan 300 år. Ursprungligen kom man till Strömmingsmarknaden för att fylla på sitt matförråd inför vintern, men i dag lockar evenemanget vänner av havsinspirerade smaker och skärgårdens matkultur att njuta av marknadsstämningen på Salutorget. I år firar vi Helsingfors matkultur och de fina bakgrundskrafterna, som naturligtvis omfattar havets gåvor och traditionella fiskare. För mig själv är Strömmingsmarknaden en av årets mest efterlängtade upplevelser under matveckorna Smakernas Helsingfors, säger borgmästare Juhana Vartiainen.

Till Strömmingsmarknaden kommer i år över 25 fiskare från olika håll i Finland och till båtplatserna anländer fler fiskefartyg än i fjol. På marknaden finns också andra traditionella artesanprodukter, skärgårdsprodukter och bageriprodukter. Vid Salutorget ankrar också de traditionella segelfartygen Albanus, Olga, Valborg och Vivan, där man kan njuta av fisk och andra läckerheter på plats.

Kärnan i Strömmingsmarknaden är att öka medvetenheten om skyddet av Östersjön och om hållbar utveckling. Genom att äta närfiskat som fångats på ett hållbart sätt renas havet, och att köpa fisk direkt från fiskarna stöder deras näring. Syftet med Strömmingsmarknaden är att möjliggöra miljövänlig verksamhet för såväl säljare som besökare samt att synliggöra vikten av att skydda Östersjön, möjligheterna att konsumera närfiskat och stöda fisket som en näringsgren.

Marknadsbesökarna bjuds på havsinspirerad levande musik

På Strömmingsmarknadens invigningsdag ingår utöver borgmästarens invigningstal också Seija Vesterinens havsinspirerade musik. Strömmingsrodden och strömmingspromenaden samlar in pengar för skydd av Östersjön och lägger till vid Lybeckskajen kl. 12 till ackompanjemang av Suomalainen Klubis blåsorkester. Onsdagen den 9 oktober framför trion Spelmän Ohoj spelmansmusik på Salutorget kl. 12, 15 och 17.

Strömmingsjuryn belönar årets bästa produkter på invigningssöndagen

På marknadens invigningsdag väljer en strömmingsjury som består av årligen varierande medlemmar ut de bästa produkterna i två kategorier: ”Årets strömmingsöverraskning” och ”Årets kryddfisk”. Vinnarna offentliggörs på segelfartyget Vivans däck söndagen den 6 oktober kl. 16.

Strömmingsjuryn som bedömer fiskdelikatesserna består av Tapio Bergström, Fazers Chef de Cuisine, Marjukka Mikkola från Ruokamartat, Mark Ikonen från Ungdomsrådet, Kai Kilpinen från Helsingfors Distilling Company, Dan Koskinen, utbildningschef inom restaurang- och cateringbranschen hos Stadin AO, Johanna Laisaari, biträdande borgmästare i Helsingfors, Tom Nylund, journalist och innehållsproducent, Heli Saavalainen, redaktör vid Helsingin Sanomat, Anu Syrmä, Helsinki Partners marknadsförings- och kommunikationsdirektör, Pasi Tuomiranta, Palmia Foods produktutvecklingschef och Harri Veckman Kespros Food Development Manager. Strömmingsjuryns resultat offentliggörs den 6 oktober.

Helsingfors Strömmingsmarknad pågår på Salutorget från söndag till lördag 6–12.10.2024. Försäljningstider är från söndag till fredag kl. 9–19 och på lördag kl. 9–16. Strömmingsmarknaden ingår i Helsingfors matår 2024. Efter Strömmingsmarknaden söndagen den 13 oktober firas vid Salutorget den traditionella Segelfartygsdagen redan för 37:e gången.