Helsingfors tillhandahåller helhetstjänster för arbetsgivare och företag

Helsingfors stads nuvarande strategi betonar att arbetsgivar- och företagssamarbete ska stå i fokus. Arbetsgivartjänsterna övergår från staten till kommunerna vid ingången av 2025. Helsingfors satsar på att betjäna företag och arbetsgivare på ett helhetsbetonat sätt under olika faser av deras livscykel.
Människor i ett mötesrum på arbetsplatsen.
Helsingfors söker gemensamma lösningar på hur sysselsättningen kan skötas över kommungränserna. Målet är att öka sannolikheten för sysselsättning när sysselsättningstjänsterna överförs till kommunerna. Bild: Silja Minkkinen

Arbetsgivar- och företagstjänsterna har potential, anser Helsingfors stads näringslivsdirektör Marja-Leena Rinkineva.

– Vi skapar en helhetstjänst som är enkel, tydlig och lätt att hitta. Helsingfors lyfter fram förståelse för kunderna.

I Rinkinevas röst hörs en genuin entusiasm. Största delen av närings- och sysselsättningstjänsterna överförs från statens till kommunernas, och alltså även till Helsingfors stads, ansvar från början av 2025. Alla arbets- och näringsbyråns kunder överförs till Helsingfors sysselsättningstjänster. En del tjänster håller ännu på att utformas, men man har redan fått mycket till stånd.

– Vi kan utöka samarbetet mellan aktörer inom området på en lokal nivå. Vi har till exempel en god förståelse för arbetsgivarnas och företagens behov, och det är lättare att söka lösningar på dem i samarbete med huvudstadsregionens övriga kommuner, säger Rinkineva.

Marja-Leena Rinkineva.
–  Helsingfors stad har inte tidigare haft ett så här stort utbud av tjänster för arbetsgivare. Nu bygger vi upp det, säger Marja-Leena Rinkineva. Bild: Sakari Röyskö

Vårt mål är att sänka tröskeln för att anställa en första anställd, och Helsingforstillägget är ett sätt att stöda övergången till att bli företagare. Det är fråga om ett ekonomiskt stöd till arbetsgivare för att anställa en arbetslös arbetssökande.

Paulus Ähtävä, vd för företaget Hel Goods som säljer varumärkesprodukter, är nöjd med hur enkla sysselsättningstjänsternas tjänster är att använda.

– Vi anställde en person på heltid med hjälp av Helsingforstillägget. Det har betydelse eftersom vår bransch har lidit av deltidsanställningar och tidsbundna anställningar.

Helsingfors stad har under lång tid byggt upp sakkunskap inom arbetsgivar- och företagstjänster. Näringstjänsterna har utvecklats i över ett decennium. Näringsavdelningens innovations- och företagstjänster stöder företagens tillväxt i olika skeden av deras livscykel. International House Helsinki, som grundats i samarbete med staten och närliggande kommuner, hjälper arbetsgivare med att exempelvis rekrytera personal från utlandet.

De nya arbetsgivartjänsterna berör utöver rekrytering och ekonomiska stöd exempelvis samarbete kring utbildning av personal och förändringsprocesser på arbetsplatser. Helsingfors sysselsättningstjänster har tillräckligt med kompetens för att arbetsgivare och företag ska kunna få betjäning i olika situationer i arbetslivet.

Risto Rantala.
Risto Rantala känner företagens och arbetsgivarnas behov. ”Vi har märkt att arbetsgivarna har ett behov av att övergå till en smidigare och mer flexibel modell.” Bild: Anna Räisänen

– I Helsingfors finns 51 000 företag, varav 48 000 är småföretag och 300 storföretag – en del har inte tid eller resurser för rekrytering, berättar Risto Rantala, direktör för enheten för arbetsgivartjänster.

Samarbetet med Business Helsinki, arbets- och näringsbyrån och tjänsterna för arbetssökande ”har redan nu varit fantastiskt”. Det råder inget tvivel om att Helsingfors stad tar det här på allvar och att enhetschefen är entusiastisk.

Vi utvecklar som bäst servicemodeller för vår organisation, som inleder sitt arbete i början av 2025. Ett konkret mål är att minska den tid det tar för en arbetsgivare att hitta en potentiell arbetstagare.

– Nästa år överförs omkring 60 kompetenta anställda från arbets- och näringsbyrån – de har kompetens inom företagssamarbete, rekrytering, omställningsskydd och ekonomiska stöd för arbetsgivare.

Helsingfors tror alltså på arbetsgivartjänsternas potential för förbättring av sysselsättningen, även om det i nuläget inte är så lätt att hitta ett jobb.

– Vi bygger upp partnerskap med arbetsgivare och utbildar kunnig arbetskraft för deras behov tillsammans med läroanstalterna. I det nya affärsverket förbättrar vi tillsammans de arbetssökandes kompetens eller identifierar potentialen exempelvis hos kunder som är i en svår ställning på arbetsmarknaden. Vi betjänar också dessa kunder så väl som möjligt och letar efter lämpliga arbetsplatser för dem, säger Rantala.

Mångfald på arbetsplatsen är enligt Rantala en fördel för arbetsgivarkunder.

Vad mer brukar kunderna behöva?

– Vi berättar om alla våra tjänster för att stödja sysselsättningen och gör oss kända bland alla arbetsgivare. Det handlar nog mest om det grundläggande: att hitta kompetent arbetskraft, svarar Rantala.