Helsingfors utökar träden och växtligheten på fem gator i innerstaden

Nya planteringsområden ska anläggas på fem gator. Att plantera fler träd och mer växtlighet längs gatorna är ett sätt att anpassa sig till följderna av klimatförändringen och skapa mer trivsamma gaturum. Även stadsborna har framför önskemål om fler gatuträd och mer grönska.
Gatorna som kommer att få nya planteringsområden. I parentes antalet parkeringsplatser som kommer att försvinna.
Gatorna som kommer att få nya planteringsområden. I parentes antalet parkeringsplatser som kommer att försvinna.

Nya planteringsområden anläggs på fem gator i innerstaden:

  • Eriksgatan
  • Alpgatan
  • Kinaborgsgatan
  • Päijännevägen
  • Kuortanegatan

Beroende på förhållandena vid objektet kommer man att plantera gatuträd, trädartade buskar och perenner. Vid de nya planteringsområdena försvinner sammanlagt 17 parkeringsplatser.

Man har valt att ta med objekt där det inte finns speciellt mycket gatugrönska. Också landskapets och kommunalteknikens lämplighet har påverkat valet av objekt.

Vid en del objekt förbättras samtidigt trafiksäkerheten genom att förkorta övergångsställen. Man byter också ut skadade trädskydd på närliggande gatuträd samt rustar upp asfalt och utjämningar.

Målet är att testa hur olika växtarter lämpar sig för gatumiljön. Samtidigt undersöker man också hur planteringar påverkar dagvattenhanteringen.

Helsingfors stads mål är att öka gatugrönskan enligt stadens strategi. Ändringarna som görs nu är en del av ett större mål.

”Motsvarande lösningar för att öka gatugrönskan har gjorts bland annat i Paris och Stockholm. Med försöken som görs nu samlar vi in erfarenheter av hur lösningarna lämpöar sig för Helsingfors”, säger projektchef Heikki Takainen från stadsmiljösektorn i Helsingfors.

Ombyggnadsarbetena börjar med schaktningsarbeten på Kinaborgsgatan under veckan som börjar den 7 augusti. Målet är att slutföra arbetena i september–oktober.

.