Helsingfors vill förbättra arbetssökandes digitala färdigheter – målet är att förbättra sysselsättningsmöjligheterna och livskvaliteten

Coronatiden framhävde i hög grad stadsbornas behov av digitala färdigheter, eftersom många tjänster upphörde helt eller övergick till nätet under pandemin. Alla stadsbor har dock inte möjlighet att använda digitala tjänster, antingen på grund av bristande kunskaper eller medellöshet. Därför ordnar Helsingfors stad målinriktat kurser i digitala färdigheter för arbetssökande. Syftet med kurserna är att förbättra sysselsättningsmöjligheterna och livskvaliteten för kunderna inom stadens sysselsättningstjänster. Projektet Digityöelämää som utvecklar Helsingforsbornas digitala färdigheter inleddes på våren 2022.
Digitala färdigheter är en viktig faktor för sysselsättning. Bild: Matti Pyykkö
Digitala färdigheter är en viktig faktor för sysselsättning. Bild: Matti Pyykkö

Möjligheterna att lära sig digitala färdigheter kan försämras av att man saknar en egen apparat, saknar motivation eller har svaga kunskaper i finska eller svenska. Inom projektet Digityöelämää satsas det också särskilt på dessa delområden. På kurserna som ordnas av Helsingfors stad erbjuds deltagarna även apparater för att öva sina digitala färdigheter. Det nya är att de telefoner som används på kursen även får tas med hem och efter den slutförda kursen får deltagarna behålla smarttelefonen utan kostnad. På detta sätt säkerställs att den digitala delaktigheten förstärks även efter kursen. Den motivation som uppkommer under kursen ökas genom att koppla övandet av de digitala färdigheterna till deltagarnas egna intressen. 

Digitala färdigheter är en viktig faktor för sysselsättning

- För Helsingfors stad är det viktigt att stödja alla de åtgärder genom vilka sannolikheten att få jobb ökar för Helsingforsborna. Då människor får jobb ökar även välbefinnandet. Digitala färdigheter är ofta en central faktor för sysselsättning, summerar Annukka Sorjonen, tf direktör för Helsingfors immigrations- och sysselsättningsärenden. 

Helsingfors stads näringslivspolitik har som mål att förbättra sannolikheten för stadsborna att få jobb och att företagen ska få tillräckligt med kompetent arbetskraft. Personer som har svaga kunskaper i nationalspråken förblir dock lätt utanför de digitala tjänsterna och arbetsmarknaderna som flyttat över till nätet.  Projektet Digityöelämää har därför också utvecklats särskilt med hänsyn till kundernas behov, och undervisning ordnas målinriktat även för dem som inte ännu kan något av nationalspråken eller har svaga kunskaper i nationalspråken. Undervisningen på kurserna hålls på finska, somaliska, arabiska och engelska. Undervisning ordnas även på andra språk vid behov. I projektet beaktas även behoven av tjänster som enbart är riktade till kvinnor, och grupper som enbart är avsedda för kvinnor ordnas. 

Nästan 90 procent av dem som gått kursen upplevde att de hade lärt sig nyttiga färdigheter för jobbsökning

Kurserna för digitala färdigheter började i slutet av maj 2022 och de fortsätter ända till sommaren 2023. Fram till mitten av oktober har 89 personer redan gått kursen Digityöelämää. Enligt den respons som samlats in under kurserna upplevde nästan 90 procent av kursdeltagarna att de hade lärt sig nya färdigheter som var till nytta i jobbsökningen.

”Vi vill verkligen att det ska vara nyttigt att delta i kursen och responsen har varit positiv från dem som gått kursen. Under kursen behandlas digitala färdigheter för jobbsökning, såsom att skicka en arbetsansökan per e-post. På kurserna lär man sig dessutom många digitala färdigheter som underlättar vardagen och främjar individens välbefinnande, utan att glömma kursernas sociala inverkan som har varit viktig för många kursdeltagare”, berättar Joonas Rentola, projektchef för projektet Digityöelämää.

Projektet Digityöelämää finansieras av Europeiska socialfonden och det genomförs av Helsingfors stad. Projektet finansieras som en del av Europeiska unionens åtgärder på grund av covid-19-pandemin under 2022 och 2023. Anmälan till kurserna sker via arbetssökandens egen ansvariga sakkunniga. 

Mer information om projektet(Länk leder till extern tjänst)