I Kronbergsstranden byggs flera bostadsgator

Byggandet av nya gator i Kronbergsstranden fortsätter nästa öster om Håkansviksgatan.
Kartan om gatorna som byggs och område där detaljplan håller på att omvärderas

Det nya bostadsområdet i Kronbergsstranden byggs på stället för och i omgivningen till den före detta oljehamnen i Degerö. I samband med den entreprenad som inleds i oktober anläggs Långholmsgatan, Kråkholmsgatan, Gruvbergsstigen, Stansviksbergsstigen och Stansviksbergsgränden. Dessutom anläggs en del av Stansviksbergsgatan och en del av Stansviks strandgata.

Gatuanläggningsentreprenaden inleds på området för Långholmsgatan och Kråkholmsgatan därifrån arbetet fortsätter norrut mot Hundholmsvägen.

Entreprenaden medför inga förändringar i kollektivtrafikens rutter eller i fordonstrafiken. I det inledande skedet av entreprenaden utförs trädfällnings- och brytningsarbeten som kan orsaka buller i omgivningen.

Stansviksbergets detaljplan håller på att omvärderas

De gator som nu anläggs betjänar framför allt framtida invånare och användare för de så kallade centralkvarteren och norra delen av Stansviksberget. Gatorna blir färdiga år 2025. De första husbyggarbetena i de kvarter som omges av centralkvarteren och Stansviksberget inleds redan nästa år.

En del av gatuanläggningen sträcker sig till norra delen av detaljplaneområdet för Stansviksberget där tomter har reserverats för byggherrar för byggandet av cirka 700 bostäder. I övrigt omvärderas Stansviksbergets detaljplan för närvarande i enlighet med stadsstrategin.

Gatuarbetena grundar sig för sin del på stadsfullmäktiges beslut(Länk leder till extern tjänst) (på Finska) enligt vilket anläggningen av områdets gator fortsätter på de sträckor som är nödvändiga med tanke på byggandet av de reserverade tomterna samt Kronbergsstrandens kommersiella centralkvarter, skola, daghem och sporthall.

Byggandet av det nya bostadsområdet i Kronbergsstranden framskrider i god takt och fortsätter uppskattningsvis fram till 2030. Förutom bostäderna, tjänsterna och parkerna byggs mångsidiga trafikförbindelser i området. Efter att snabbspårvägen Kronbroarna blivit färdig åker man från Kronbergsstranden till centrum med spårvagn på 15 minuter.