Iståndsättningen av Stockholmsparken börjar

Helsingfors stad inleder iståndsättningen av Stockholmsparken i stadsdelen Mejlans vid månadsskiftet januari–februari. Den lilla fickparken vid korsningen mellan Stockholmsgatan och Rönnvägen återställs i enlighet med den ursprungliga planen.
Havainnekuvassa vehreä Tukholmanpuisto.
Bild: WSP

Stockholmsparken är en del av den tvådelade park vars andra del bildas av Rosina Heikels park mittemot. Båda parkerna har utformats när Bengt Schalin var Helsingfors stadsträdgårdsmästare (1946–1957). Parkerna är kulturhistoriskt värdefulla byggda parker med tanke på stadsbilden och landskapsarkitekturen. 

Parken iståndsätts genom att respektera tidsandan

I samband med iståndsättningen bevarar staden parkens gröna utseende och träd som är gott skick i enlighet med den godkända parkplanen. Samtidigt får parken många nya planteringar.

Staden förnyar även parkens gång- och cykelvägar, och de kommer att uppfylla de grundläggande kraven på tillgänglighet. I parkens kärna bildas en öppen plats dit Into Saxelins skulptur Överraskningen flyttas till mitten av platsen. Väster om parken anläggs också en öppen plats där staden placerar en stadscykelstation. De öppna platserna och parkgångarna beläggs med skiffersten i enlighet med parkens tidsanda. Dessutom anlägger staden i parken en upplyst pergola med sittplatser.

I samband med iståndsättningen fäller staden träd i parken i enlighet med den parkplan som godkändes 2019. På hösten inspekterade biologen de björkar som ska fällas. Under entreprenaden inspekteras dessutom träd som växer i parken och som ser ut att må dåligt. Om träden är i så dåligt skick att de måste fällas inom cirka tio år, planterar staden nya träd i deras ställe redan i detta skede.

”Stockholmsparken – liksom Rosina Heikels park mittemot – blir en liten fickparkspärla i sitt område. I parkerna har planterats rikligt med växter som blommar kontinuerligt i enlighet med Bengt Schalins planeringsprinciper”, berättar projektledare Tea Karjalainen från stadsmiljösektorn.

Iståndsättningen av den motsatta parken håller på att färdigställas – flera träd bevarades än planerat

Staden har redan kommit långt med saneringen av Rosina Heikels park, och byggandet fortsätter på våren när vädret tillåter. Under iståndsättningen av parken lyckades staden att spara flera gamla träd än planerat. Även gånglinjerna i parken anpassades från det planerade på grund av träden och bergsklippan.

Både Stockholmsparken och Rosina Heikels park förväntas att färdigställas senast i slutet av året.