Kampens gamla detaljplaner uppdateras för att motsvara nuläget

Uppdateringen av de gamla detaljplanerna för Helsingfors innerstad pågår. Ändringen av Kampens detaljplan är den första delen i det omfattande uppdateringsarbetet. De gamla detaljplanerna uppdateras för att motsvara bebyggelsens nuläge. I detaljplanen kompletteras också skyddet av värdemiljöer till behövliga delar och värdemiljöernas klimathållbarhet främjas. Planförslaget behandlas i stadsmiljönämnden tisdagen den 31 oktober.
Flygbild av Kalevagatan.
Kalevagatan i Kampen. Bild: Sakke Somerma / Helsinki Partners

Den ändring av detaljplanen som nu behandlas gäller de gamla detaljplanerna för Kampen och för kvarteret i Alkärr i Främre Tölö. För planområdet gäller 115 olika detaljplaner från 1800-talet till 2000-talet. Många detaljplaner stämmer inte överens med det faktiska utförda byggandet. För området gäller byggförbud som upphör att gälla när detaljplanerna uppdateras. Ändringen av detaljplanen gäller inte separata projekt för kompletteringsbyggande eller utvecklingsprojekt.

Ändringen av detaljplanen tryggar områdets särdrag och möjliggör likvärdig utveckling

Kampens område är ett ekonomiskt och kulturhistoriskt värdefullt område för hela Finland. Planområdet är tätt, urbant och funktionellt mångsidigt.

Planändringen gäller den befintliga stadsstrukturen. Syftet med planändringen är en detaljplan som stämmer överens med nuläget och stöder den trivsamma, hållbara och fungerande innerstaden vars kvalitet, kulturhistoriska och stadsbildsmässiga värden är tryggade. En uppdaterad detaljplan möjliggör förutsägbara, likvärdiga utgångspunkter för utvecklingen av området.

Planlösningen möjliggör byggande i vindsutrymmena i de befintliga byggnaderna samt bland annat mer flexibel placering av olika tjänster i lämpliga objekt. I samband med ändringarna krävs förbättringar i klimathållbarheten, såsom plantering av gröna växter på gårdar och hållbara, kolsnåla lösningar. Planen begränsar även onödig rivning. Betydande ändringar och kompletteringsbyggande kräver även i fortsättningen en separat ändring av detaljplanen där ändringarnas konsekvenser kan bedömas och man kan framföra sin åsikt om dem.

I och med planändringen förenhetligas planbeteckningarna och planbestämmelserna. Bland annat fastigheternas byggrätter, byggytor och användningsändamål har uppdaterats för att bättre motsvara det läge som stämmer överens med de gällande byggloven och det utförda byggandet. Under åren har många byggnader även renoverats genom undantagslov som staden beviljat. Dessa ändringar har nu uppdaterats i den nya detaljplanen.

Detaljplanekartan från året 1836.
Detaljplanekartan från året 1836. Den här är en av de gamla, partiellt gällande detaljplanerna i Helsingfors. Bild: Helsingfors stad

Med planen kompletteras och förenhetligas skyddet av de kulturhistoriskt värdefulla byggnaderna, parkerna, trädraderna och de stadsbildsmässiga helheterna. I området finns nuförtiden värdefulla byggnader och historiska parker från 1800-talet som inte har någon skyddsbeteckning. Området i korsningen mellan Annegatan och Folkskolegatan blir officiellt en park och får namnet Anneskvären. Planområdets byggförbud upphör att gälla efter att planändringen har vunnit laga kraft.

Den omfattande uppdateringen av innerstadens gamla detaljplaner hämtar inspiration från det omfattande samspelet i centrumvisionen. Planförslaget för Kampen var framlagt i maj 2022. Planförslaget fick mycket bra respons med hjälp av vilken den utredning om Kampens särdrag som hänför sig till planarbetet kompletterades och stadsbildsmässiga beteckningar och skyddsbeteckningar utarbetades för hela planområdet. Planbestämmelser som gäller förbättrande av trivseln på kvartersgårdarna fick även positiv respons. För att främja boendetrivseln och hållbarheten har planen som mål att bevara och öka växtligheten på kvartersgårdarna för att stävja överhettning och för att hantera dagvatten i samband med fastighetsändringar.

Planarbetet tryggar en trivsam fotgängarmiljö. Planen syftar inte i övrigt till att styra trafikarrangemangen eller begränsa verksamhetsbetingelserna för kollektivtrafik

Planförslaget behandlas i stadsmiljönämnden 31.10

Planförslaget behandlas i stadsmiljönämnden tisdagen 31.10.2023(Länk leder till extern tjänst). Efter behandlingen i nämnden finns förslaget officiellt framlagt, och det är möjligt att lämna in anmärkningar om det. Stadsfullmäktige fattar ett slutgiltigt beslut om godkännande av ändringen av detaljplanen. Detaljplanläggningen och uppdateringen av de övriga stadsdelarna i innerstaden fortsätter i enlighet med planmodellen för Kampen och Alkärr.