Kasberget får ny skejtplats

Byggandet av en ny skejtplats påbörjas i lekparken Askungen. Lekplatsen ligger i Kasberget på Askungens väg.
Miniatyr av skejtplatsen. Bild: Janne Saario
Miniatyr av skejtplatsen. Bild: Janne Saario

Byggandet av skejtplatsen påbörjas den 8 augusti. Entreprenaden består i huvudsak av betongbyggande, det vill säga formsättning, armering och betonggjutning. Den nya skejtplatsen i betong kommer att byggas i den gamla plaskdammen. Skejtplatsen kommer att få element och strukturer för skejtboardåkning. Ett av skejtelementen är Askungens sko. Jämfört med andra skejtplatser i Helsingfors är skejtplatsen som nu ska byggas ganska liten.

Skejtplatsen kommer att stå klar under hösten 2024. Medan byggarbetet pågår är en parkkorridor som går genom parken tillgänglig för fotgängare och cyklister. Entreprenaden innehåller inga faser som orsakar buller, damm eller andra störningar.

Renoveringen av lekplatsen på slutrakan

I parken Askungen utförs samtidigt en renovering av parken som inleddes hösten 2023. Under renoveringen tas de lekredskap som är i dåligt skick bort. Parken kommer bland annat få nya gungor, ett klätternät, två markstudsmattor, en stor sandlåda, ett pingisbord och en låg scen för uppträdanden. Nya bänkar, bordsgrupper och träskivor som man kan sitta på kommer att placeras ut på lekplatsen. På området planteras nya träd och buskar. Dessutom förnyas belysningen på området. Lekplatsen öppnas för användning i augusti, men spel- och motionsområdet kan slutföras först när skejtplatsen är färdigbyggd. Hela parken kommer att vara klar i oktober 2024.

Förslaget att renovera lekplatsen har kommit från invånarna i området i samband med den deltagande budgeteringen, alltså i VårStad-röstningen. Förslaget fick 1 477 röster, det högsta antalet i hela sydöstra stordistriktet. I samma förslag uttryckte invånarna en önskan om att en ny skejtplats ska byggas. Lekplatsen och skejtplatsen i parken Askungen har planerats tillsammans med invånarna. Preliminära utkast presenterades sommaren 2022 och planerna bearbetades baserat på responsen från invånarna. Två verkstäder hölls också med skejtarna, där den framtida skejtplatsen skissades fram.

VRJ Etelä-Suomi Oy är entreprenör för byggandet av skejtplatsen.

Lekplatsen och skejtplatsen i parken Askungen har planerats tillsammans med invånarna.  Bild: Lotta Silfverberg
Lekplatsen och skejtplatsen i parken Askungen har planerats tillsammans med invånarna. Bild: Lotta Silfverberg

Du kanske är intresserad av