Kulturcentret Nordhuset blir en del av Kulturkvarteret

Kulturcentret Nordhuset blir en del av Kulturkvarteret

Helsingfors stad söker genom konkurrensutsättning en partner för utveckling av det nya centrumkvarteret i Nordsjö centrum. Avsikten är att utöver kulturlokaler bygga bostäder och affärslokaler bredvid Kulturcentret Nordhuset i det så kallade Kulturkvarteret.

Målet med konkurrensutsättningen är att skapa en genomförandeplan för Kulturkvarteret i Nordsjö och välja en genomförare. Stadsmiljönämnden behandlar förslaget om ordnande av konkurrensutsättning på sitt sammanträde tisdagen den 15 mars.

Målet är att få en bostadsbyggnadsrätt på cirka 28 000 km2 i kvarteret, varav högst 50 procent kan genomföras som hyresbostadsproduktion. Målet är att få minst 5 000 km2 affärs- och verksamhetslokaler. Att nå en så stor verksamhetsmässig mångfald och arbetsplatsmängd som möjligt är en del av uppgiften enligt konkurrensutsättningen.

Mer kulturtjänster till Nordsjö centrum

Förutom övrigt byggande planeras i anslutning till kulturcentret Nordhuset cirka 500 m2 nya lokaler för kulturanvändning, i synnerhet för konstundervisning för barn och unga, som en del av konkurrensutsättningen. När lokalerna blir färdiga administrerar och hyr staden ut dessa till exempel till aktörer inom bild- och mediekonst, musik, cirkus, dans och teater.

I det blivande Kulturkvarteret finns det tidigare gymnasiet Vuosaaren lukios byggnad som ska rivas när byggandet av det nya kvarteret inleds. I väntan på det planerar staden temporär användning av den gamla gymnasiebyggnaden.

Staden har som mål att kulturverksamheten ska vara synlig i centrumets stadsrum. Till exempel filmförevisningar, fester i anknytning till årstiderna och sommarkonserter vill man möjliggöra som en naturlig del av utomhuslivet i centrum. Av tävlingsförslagen förväntar man sig inspirerande lösningar för helheten av inomhus- och utomhuslokaler som förenar kvarteret och Nordhuset.

Norsjö centrum blev en del av stadens procentkonstprogram hösten 2021. Det styr en del av de ersättningar som den kommande byggaren betalar till området till ordnande av konstverk eller kulturutbud.

Konkurrensutsättningen baserar sig på tidigare utarbetade principer

Planeringen av kulturkvarteret styrs av planeringsprinciperna och generalplanen för Nordsjö centrum som färdigställdes i samarbete med invånarna under åren 2016 och 2020. Miljön runt Nordsjö metrostation utvecklas som ett område med tätt stadsbyggande, och i planeringen fäster man särskild uppmärksamhet vid att skapa en behaglig och upplevelserik fotgängarmiljö. I Kulturkvarteret försöker man nå detta genom alternativa färdleder som utrymmesmässigt är intressanta och leds genom det stora kvarteret.

Tävlingsprogrammet fäster särskild uppmärksamhet vid lösningar som förbättrar energieffektiviteten.

Byggandet kan inledas 2025

Förslagen i det första skedet av konkurrensutsättningen ska lämnas senast 31.8.2022. För det andra skedet av konkurrensutsättningen väljer staden högst tre tävlande. I det andra skedet utarbetar de tävlande en mer detaljerad projektplan enligt de anvisningar som tagits fram i förhandlingar med stadens representanter och lämnar ett prisanbud för genomförandet av sin plan.

Målet är att stadsmiljönämnden ska besluta om vem som vinner konkurrensutsättningen på våren 2023. Enligt en preliminär uppskattning kan byggandet av kvarteret inledas år 2025.

Vid sidan om konkurrensutsättningen inleder staden detaljplanering av Kulturkvarteret, som fortsätter i samarbete med det förslag som har vunnit konkurrensutsättningen. Detaljplaneringen inleds på våren genom att en plan för deltagande och bedömning publiceras. Invånarna kan uttrycka sina åsikter bland annat om målen för konkurrensutsättningsprogrammet som publiceras i mars, vilka kan beaktas i de förhandlingar som styr konkurrensutsättningen. Man kan få information om när planläggningen inleds till exempel genom att prenumerera på Planvakten till e-posten. Detaljplaneändringen för Kulturkvarteret presenteras även på vårens evenemang Uutta Itä-Helsinkiä (nytt östra Helsingfors).

Kompletteringsbyggandet i Nordsjö centrumområde framskrider som bäst även i det närliggande Mosaikkvarteret där staden håller på och planlägger bostäder och affärslokaler. Bland annat förslaget till ändring av detaljplanen angående Mosaikkvarteret och utvidgningen av Idrottshuset finns offentligt framlagt 30.3–28.4.

Länkar

Stadsmiljönämndens föredragningslista 15.3.2022 (på finska)

Generalplan för Nordsjö centrum (2020) (på finska)

Planeringsprinciper för Nordsjö centrum (Länk leder till extern tjänst)(2015)

Uutta Helsinkiä: Nordsjö(Länk leder till extern tjänst)