Nationella veterandagen firas på onsdag

Nationella veterandagen firas på dagen för Lapplandskrigets slut den 27 april. Veterandagens huvudfest ordnas varje år i olika städer och dessutom firas dagen på
Mannerheimin patsas.

Nationella veterandagen firas på dagen för Lapplandskrigets slut den 27 april. Veterandagens huvudfest ordnas varje år i olika städer och dessutom firas dagen på många sätt i kommunerna. I år ordnas huvudfesten i Villmanstrand. Från och med i år firas veterandagen i huvudstadsregionen gemensamt mellan städerna Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla.

Till programmet på Nationella veterandagen har traditionellt hört en minnesstund vid Mannerheims staty, kransnedläggning vid hjältekorset på Sandudds begravningsplats och vid Mannerheims grav.

På Nationaloperan i Helsingfors ordnas en sammankomst till vilken veteranerna och deras anhöriga är inbjudna. Helsingfors borgmästare Juhana Vartiainen är en av talarna.

Helsingfors garnison genomför tillsammans med veteranerna och Helsingfors stad flagghissning och kransnedläggning på Mannerheimsplatsen kl 10. Tillfället är öppet för alla. Helsingfors stad representeras av biträdande borgmästare Nasima Razmyar.

På Sandudds begravningsplats läggs kransar vid hjältekorset och marskalk Mannerheims grav ca kl. 10.20.

Veterandagens huvudfest i Villmanstrand sänds i Yles kanaler.