Ny undersökning visar att små och medelstora företag behöver utländsk arbetskraft

En ny undersökning visar att utländska anställda till och med verkar vara det enda sättet att få arbetskraft till en del små och medelstora företag. För en del av företagen är internationella rekryteringar ett sätt att förbättra företagets konkurrenskraft. Helsingfors främjar arbetsrelaterad invandring på ett mångsidigt sätt och vill vara en potentiell hemstad för ännu fler internationella experter.
Ihmisiä talvisessa Helsingissä. Taustalla Senaatintori ja Tuomiokirkko.
Helsingfors stad har identifierat de små och medelstora företagens behov och utmaningar i fråga om rekrytering av internationell arbetskraft. Bild: Teina Ryynänen

Små och medelstora företag har olika branschspecifika behov, visar en forskningsrapport från projektet Små och medelstora företag och utländsk arbetskraft i Finland (PIKEUS) som publicerades i tisdags. En faktor som förenar olika företag är ändå erfarenheter av positiva effekter av en mer internationell arbetsgemenskap på affärsverksamheten och stämningen i arbetsgemenskapen. Å andra sidan är den arbetsbörda och byråkrati som rekryteringen för med sig belastande för företagarna.

– Helsingfors har en stark vilja att erbjuda företagen möjligheter till tillväxt, och vi vill hjälpa företagen att dra nytta av de fördelar som internationell rekrytering ger, berättar Glenn Gassen, direktör för migrationsärenden vid Helsingfors stad.

Helsingfors mål är att vara en attraktiv hemstad för internationella experter

Helsingfors stad har identifierat de små och medelstora företagens behov och utmaningar i fråga om rekrytering av internationell arbetskraft. Staden utvecklar sina tjänster för internationell rekrytering utifrån resultaten av den här och andra undersökningar. Utvecklingsarbete sker såväl internt inom staden som i samarbete med andra stora städer, Helsinki Partners, Business Finlands rådgivningstjänst Work in Finland samt Helsingforsregionens handelskammare.

Helsingfors stads mål är att vara lockande och attraktiv för såväl internationella experter och deras familjer som personer som flyttar från andra delar av Finland. Helsingfors åtgärdsprogram för arbets-, utbildnings- och entreprenörskapsbaserad invandring (2022–2025) stöder uppfyllandet av stadens strategi och de mål för näringspolitiken som baserar sig på den. Ett av huvudmålen för programmet är att Helsingfors i framtiden ska vara en potentiell hemstad för allt fler internationella experter, företag och investerare.

Målet för det mångsidiga samarbetet är att arbetet och arbetstagarna ska mötas

Under år 2024 har Helsingfors stads migrationsenhet och sysselsättningstjänster±, stadens dotterbolag Helsinki Partners och Nylands arbets- och näringsbyrå tagit fram en servicemodell för internationell rekrytering för Helsingfors. Målet är att stadens centrala aktörer på ett effektivt och resultatrikt sätt ska stöda arbetsgivare som vill rekrytera internationella experter både lokalt och från utlandet, och att arbetsgivarna lätt ska hitta tjänster som skapar mervärde för dem.

På nationell nivå har de sex största städerna ett nära samarbete med staten för att främja arbetet med att locka internationella experter och hitta sysselsättning för dem i Finland. Målet med samarbetet mellan städerna är att under regeringsperioden få med 1 000 arbetsgivare i tjänster som stöder matchningen av arbete och arbetstagare med hjälp av internationell rekrytering. Städerna samarbetar med statliga Work in Finland och med näringslivsorganisationer, den privata servicesektorn och lokala aktörer.

Företagare inom olika branscher och från olika delar av landet intervjuades för undersökningen

Rapporten som publicerades i tisdags är PIKEUS-projektets huvudpublikation. I projektkonsortiet deltog städerna Helsingfors, Esbo, Tammerfors, Kuopio och Lahtis, Business Finlands Work in Finland, fastighets- och byggsektorns sammanslutning KIRA samt E2 Forskning, som genomförde undersökningen.

För undersökningen intervjuades 40 företagare eller företagsledare i små och medelstora företag på olika håll i Finland. Alla företag hade utländska anställda. Intervjuobjekten fick berätta om sina erfarenheter av att anställa utländsk arbetskraft, och man samlade in bra lösningar för rekrytering, introduktion och ledning av mångsidiga arbetsgemenskaper.

Projektets mål är att stödja små och medelstora företags rekrytering

PIKEUS-projektets mål var att stödja små och medelstora företags internationella rekryteringar genom att undersöka företagens erfarenheter och sprida deras goda praxis på nationell nivå. Projektet gav också rekommendationer för utveckling av tjänster för internationell rekrytering för företag och samarbete med läroanstalter.

40 procent av de företag som deltog i undersökningen anställer arbetstagare för uppgifter som kräver högskoleutbildning och omkring 60 procent för utförande arbete. Företagen representerar 25 olika branscher. Många av de intervjuade arbetar inom arkitektur, fastighetsskötsel och byggande, omsorgsbranschen, IT-branschen och programvaruutveckling, jordbruk och metallindustri samt restaurang- och textilvårdsbranschen. 

Du kanske är intresserad av